17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Afirmacija mora kao najvećeg resursa Crne Gore

Ivošević na otvaranju KIMC

Prva međunarodna konferencija pomorskih nauka u organizaciji Pomorskog fakulteta Kotor  (PFK) pod nazivom Kotor International Maritime Conference – KIMC“, počela je danas u tom gradu uz učešće sedamdesetak naučnika i eksperata za razne oblasti pomorstva iz desetak država Evrope.

Tokom dva dana trajanja konferencije čiji su suorganizatori Opština Kotor i Privredna komora Crne Gore, biće predstavljeno čak 66 naučnih radova autora iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, BiH, Slovenije, Albanije, Bugarske, Poljske, Rumunije, Gruzije, Italije, Turske i Velike Britanije, iz oblasti brodogradnje, pomorskog strojarstva i inženjeringa, automatizacije i brodske elektronike, navigacije, školovanja i obuke pomoraca, pomorske medicine, sigurnosti na moru, informacionih tehnologija u pomorskoj industriji, menadžmenta i logistike, transporta i transportnih tehnologija, pomorske ekonomije i prava, te očuvanja morskog ekosistema i zaštite životne sredine. Među temama kokjima će se KIMC baviti su i neke od visokotehnoloških, najaktuelnijih, i najkontroverznijih trenutno u svjetskoj pomorsjoj industriji, poput pitanja autonomnih brodova bez posade, a koji su već počeli da se eksperimanetalno koriste na nekim rutama. Skup će se pored ostaloga, baviti i pitanjima koja su od izuzetnog značaja za Crnu Goru poput utvrđivanja nove italijanske tzv. isključive ekonoske zone na Jadranu i pomorskog razgraničenja te države sa Crnom Gorom, uticaja kruzera na ekologiju, rasta rizika za pomorsku sigurnost od značajno uvećanog obima saobraćaja na mutru unutar zaliva Boke, protokola sigurnosti na brodovima za opsluživanje naftnih platformi…

Biće predstavljena i iskustva luka Bar i Drač u organizaciji kontejnerskog fider servisa, odnosno gradske luke Split u putničkom i  trajektnom saobraćaju, a biće govora i o pirateriji na svjetskim morima, kao i ekonomskom uticaju pomorskih nezgfoda koje se događaju na najbitnijim svjetskim saobraćajnim čvorištima, poput nedavnog prekida saobraćaja u Sueckom kanalzu zbog nasukanja megakontejkneraša „Ever Given“, a koji je u nekoliko dana blokade tog ključnog saobraćčajnog pravca, svjetsku ekonomiju koštao nekoliko desetina milijardi dolara.

Sa otvaranja KIMC

Otvaranju konferencije prisustvovali su i brojni predstavnici crnogorskih pomorskih instutiucija, pomorske privrede i školstva, srukžovnih udruženja, kao i Mornarice VCG. Okupljene je pozdravio dekan PFK prof.dr Špiro Ivošević kojin je podsjetio na 62 godine rada ove visokoobrazovne ustanove i njena brojna dostignuča jer je PFK danas možda i međunarodno najintegrisanija, te u praćenju najnovijih svjetskih dodstignuća u oblasti kojom se bavi, najažurnija jednica Univerziteta Crne Gore. Ivošević je kazao da je PFK danas moderna i dobro opremljenja naučno-obrazovan ustanova koja se pored klasičnih aspekata brodarstva i pomorskiog transporta, bavi i mnogim drugim dimenzijama mora i tzv. plave ekonomije.

„Istraživanje, inovacije i preduzetništvo postaju sastavni dio obrazovnog procesa na PFK. Više od milion eura se ulaže kroz investicije, optremu, laboratotrije, simulatore, planove i programe na PFK. Uz to, i povezivanje sa privrednim subjektima iz zemlje i inostranstva nam je jedan od ključnih priorioteta u narednom peridou, kako bi našim studentima i zaposlenima obezbijedili kontinualno usavršavanje“- naglasio je Ivošević.

„Ovaj događaj prilika je da otvorimo novo poglavlje kojem će crnogorski visokoobrazovni sistem stati u red sa renomiranim pomorskim institucijama regoona i šire. Pomorci su nemjerljiv resurs Crne Gore i naša je ambicija da se još snažnije pozicioniramo na međunardonom tržištu sa obrazovanim i visokokompetentnim kadrovima iz ove oblasti“- kazao je državni sekretar za saobraćaj i pomortsvo u Ministarstvu kapitalnih investicija Zoran Radunović, dok je Neda Ojdanić iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta najavila da će prosvjetne vlasti nastojati da ažurno u naš sistem obrazovanja i obuke pomoraca imprementiraju najnovije svjetske standarde i zahtjeve STCW konvencije.

KIMC logo

„Kotor je grad izuzetne tradicije i svjetske kulturne baštine, ali sva kulturna baština ovog grada nije ništa drugo do rezultat njegove viševjekovne pomorske tradicije. Sve naše palate, crkve i drugu objekti kojiam se ponosimo pred svijetiom, predstavljaju rezultat svih onih ovdašnjih preduzimljivih ljudi koji su brodovima obišli svijet i koji su diljem planete, pronijeli slavu ovoga grada i ovog kraja“- kazao je gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić. On je istakao da Kotor danas pored PFK, ima i luku koja je jedna od najposjećenijih i najbolje ocijenjenih kruzing luka na Mediteranu, a Crna Gora ima najveći broj pomoraca po glavi stanovnika na svijetu, jer čak oko 1% njene ukupne populacije čine pomorci.

„Imajući sve ovo u vidu, jasno je da su Kotor i Boka prirodno mjesto za održavanje jednog ovakvog prestižnog međunariodnog stručnog i naučnog skupa o pomorstvu i plavoj ekonomijim za koji očekujem da postane tradicionalan“- zaključio je Jokić.

Učesnike KIMC-a pozdravila je i v.d. predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić nagkasivši važnost fromiranja tzv. plavog haba u Crnoj Gori koji bi na jednom mjestu okupio sve sjubjekte koji se bave svim aspektima ekonomskog korišćenja mora.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije