7.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Akademija povodom proslave Dana hrvatskog naroda u Crnoj Gori

 

U okviru programa proslave Dana hrvatskog naroda u subotu je u Tivtu održana je svečana Akademija i koncert, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Ministar obrane RH, Ivan Anušić i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman poručili su u Tivtu da Hrvatska podržava Crnu Goru na putu u EU i da hrvatska vlada pomaže Hrvate u toj zemlji te im želi uspješni suživot s Crnogorcima.

“Nama je stalo do proeuropske Crne Gore. Stalo nam je do susjeda. Hrvatska nema skrivenu agendu, mi želimo pomoci Crnoj Gori”, poručio je ministar Goran Grlić Radman.

Ministar Anušić rekao je, kao izaslanik premijera, da “nijedna vlada kao ova sadašnja nije pomagala Hrvate van Hrvatske. Stojimo uz vas i to ne deklarativno. Ruka je ispružena prema Crnoj Gori na njenom putu ka EU. Velika je kulturna baština Hrvata u Crnoj Gori. To je prosto nevjerojatno. To treba cijeniti i štititi. Neka Hrvati ovdje žive zajedno s Crnogorcima u prosperitetu”.

Svečana akademija – foto N. Dončić

Predsjednik HNV-a  CG Zvonimir Deković rekao je na proslavi da se tim danom  odaje priznanje autohtonosti hrvatskog naroda na ovim prostorima, njegovoj višestoljetnoj kulturi i tradiciji te njegovoj nepodijeljenoj pripadnosti Hrvata Katoličkoj Crkvi.

Predsjednik političke stranke Hrvatske građanske inicijative i zastupnik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović rekao je da su Hrvati u Crnoj Gori “činjenica koja se više nikom ne mora objašnjavati”.

“Nismo zarobljeni u prošlosti. Nekad je bilo nemoguće da se hrvatska zastava vijori u Tivtu i Kotoru zajedno sa crnogorskom zastavom. To je danas realnost.To nije palo sa neba, to smo postigli politički. A to je na korist i Hrvatima i Crnoj Gori. Danas imamo parlamentarni status. Ali ni prije ni sada nismo bili sami. Nijedna hrvatska vlada, kao aktualna, nije uradila više za hrvatski narod u Crnoj Gori. Ne samo da smo opstali nego smo se vratili na veliku scenu”, dodao je.

U muzičkom dijelu programa nastupili su duo Doris Deković i Dora Štampić, Tamburaški sastav Kvinta i Klapa Kaše.

Izvor:M.M.

Najčitanije