12 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija “Moje drvo” – Novljani će moći da putem pametnih telefona kupe sadnicu

Sa konferncije za novinare Moje drvo

Zahvaljujući ugovoru između Opštine Herceg Novi, Crnogorskog telekoma i kompanije „Amplitudo” koja je osmislila aplikaciju „Moje drvo“, Novljani će moći da putem pametnih telefona kupe cijelu sadnicu ili učestvuju u njenoj kupovini, kako bi ozelenili grad i dali dopirinos oživljavanju životne sredine. Anketa je pokazala da u svom gradu žele lovor, čempres i piniju.

Prva Novljanka koja je to uradila bila je Danijela Đurović, potpredsjednica opštine, koja je putem aplikacije „Moje drvo“ kupila sadnicu lovora, za koju je izdvojila 50 eura.

Građani ne moraju izdvojiti kompletan iznos za sadnicu, već mogu učestvovati u njenoj kupovini na način da, ukoliko uplate 3 eura, dobijaju besplatno jedan gigabajt interneta, a oni koji uplate 5 eura dobijaju besplatnih tri gigabajta, koje moraju iskoristiti u roku od 15 dana.
Aplikacija se već godinu dana koristi u Podgorici, gdje je zahvaljujući njoj zasađeno na stotine stabala, od prošle sedmice uključen je Tivat, a od juče i Herceg Novi.

Kako je rečeno na jučerašnjoj konferenciji za novinare, ugovori će biti potpisani sa Barom, Cetinjem, Kotorom i Skopljem.

Đurovićeva je je kazala da je Herceg Novi poznat kao grad sunca, mora i zelenila.

-Pojava surlaša koja je uslovila propadanje palmi ne samo u Herceg Novom, već duž Crnogorskog primorja i na Mediteranu, promijenila je lice grada, pa je ova aplikacija idelan način da obogatimo naš zeleni fond, kazala je Đurovićeva.

Jasmina Konjević, direktorka Komunalno-stambenog, ukazala je da je Novi poslednjih godina bio na udaru loših vremenskih prilika i niza štetnika, što je u velikoj mjeri uništilo zeleni fond, tako da postoji ogromna potreba za vraćanjem zelenila u grad.

/K.M./

Najčitanije