16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Akcija “Petarda”

Petarde

Službenici Odjeljenja bezbjednosti (OB) Kotor sprovode akciju „Petarda“ od 15. decembra ove godine do 15. januara 2022. radi spriječavanja nelegalne, nedozvoljene trgovine kao i distribucije pirotehničkih sredstava, saopšteno je iz OB Kotor.

Kako navode, tokom akcije biće kontrolisana mjesta na kojima se, prema saznanjima policije, obavlja nelegalna prodaja i distribucija, a posebno mjesta gdje se okupljaju mladi, naprije škole, zatim trgovački objekti, pijačna mjesta i slično.

“Ukoliko dođe do nezakonite nabavke i prometa pirotehničkih sredstava protiv odgovornih lica, kao i onih koji nezakonito koriste pirotehniku podnosiće se prekršajne prijave sudu, odnosno krivične prijave nadležnim organima, uz prethodne konsultacije sa državnim tužiocem.

Podsjećamo da je shodno članu 45c stav 4 Zakona o eksplozivnim materijama Ministarstvo unutrašnjih poslova donijelo Naredbu o zabrani prodaje i upotrebe pirotehničkih sredstava razreda II – petardi, objavljenu u Službenom listu Crne Gore 12. decembra tekuće godine.

To znači da tokom novogodišnjih i božićnih praznika neće biti prodaje pirotehničkih sredstava drugog razreda – petardi. Ostali pirotehnički proizvodi razreda II (fontane, rimske svijeće, rakete, vulkani) će se naći u prodaji u vremenskom periodu koji je naznačen u Zakonu o eksplozivnim materijama (član 45c it u u vremenu od 20.12. do 15.01.). Ova sredstva će se prodavati u specijalizovanim prodajnim objektima koji moraju ispunjavati propisane tehničke uslove i standarde i mogu se prodavati isključivo osobama starijim od 18 godina.

Ovom prilikom apelujemo na roditelje da posebnu pažnju obrate prilikom kontakta njihove djece sa pirotehničkim sredstvima i nestručne upotrebe istih” – saopštavaju iz OB Kotor.

Najčitanije