30 C
Kotor

Slušaj online radio

“Ako dođe do kopnene operacije, broj žrtava bit će nepodnošljiv”

Gaza
Foto: Amir Cohen / Reuters

Uprkos nastavku pregovora o prekidu rata u Gazi između Izraela i Hamasa iza kojeg stoje Egipat i Katar, izraelska vojska pokrenula je najavljivanu ofenzivu na Rafah gdje je utočište pronašlo više milijun palestinskih izbjeglica, među kojima su i militantni pripadnici terorističke organizacije Hamas.

Marinko Ogorec, vojni analitičar, komentirao je ofenzivnu fazu u Rafahu.

– Ofenziva najvjerojatnije ulazi u svoju zadnju fazu, a to je kopnena operacija. Zasad se odvija zračno bombardiranje, nakon čega će najvjerojatnije uslijediti kopnena operacija s ciljem likvidacije Hamasa. Hoće li to značiti završetak borbenog djelovanja u pojasu Gaze, to ćemo tek saznati, no činjenica je da će žrtve biti velike i to je ono što bi trebalo izbjeći, ako je moguće, rekao je.

Gubici Hamasa su veliki.

– Od samog početka borbene operacije u Gazi, Hamas se doslovno skriva iza svojih civila. Zbog toga jesu tako velike žrtve. Imali smo prilike vidjeti da su objekti, koji ne bi trebali biti izloženi, kao što su bolnice i škole, imali podzemna skloništa za hamasovce, čime su pretvorili te objekte u legitimne voljne ciljeve. Ako dođe do kopnene operacije, broj kolateralnih žrtava bit će nepodnošljiv, izjavio je Ogorec.

Ogorec tvrdi kako su pregovori s Izraelom da se pronađe mirna opcija najmanje što Hamas može učiniti za svoje građane.

– Ako pogledamo u prošlost, vidimo da je Hamas dobio povjerenje građana da bi politički predvodio područje. Ovakvo ponašanje Hamasa nije prihvatljivo. Ponašaju se kao teroristička struktura, ne vodeći računa o ljudima koji su im povjerili svoje živote, naveo je.

Komentirao je i teško stanje izbjeglica.

– Hoće li Egipat prihvatiti izbjeglice s prostora Gaze? Najvjerojatnije neće. U tom kontekstu se situacija dodatno pogoršava jer ljudi nemaju kamo. Bit će izloženi borbenom djelovanju kopnenih snaga s prilično negativnim posljedicama i velikim žrtvama, izjavio je.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu ignorira zahtjev građana za održavanje mira.

– Ako ikome odgovara ovaj sukob, to je onda Netanyahu jer kad borbena djelovanja prestanu, netko će ga pitati o njegovoj ulozi i u sukobu i o općenitom političkom djelovanju. Ovaj sukob je na neki način njegovo odgađanje da izađe pred lice pravde, rekao je Marinko Ogorec.

Ogorec dodaje kako bi završetkom sukoba na području Gaze sve političke strukture u SAD-u odahnule.

– Iako do sada vanjska politika ne utječe u velikoj mjeri na predsjedničke izbore u SAD-u, svakako može biti jedan od čimbenika – odahnuo bi gotovo cijeli svijet, i mi Europljani jer bi i cijene nafte došle do ravnoteže, poručio je.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije