21.1 C
Kotor

Slušaj online radio

“Aktiviranje potencijala otvorenih javnih prostora za unaprijeđenje kvaliteta života u Kotoru”

Kotor noću - Photo Zoran Nikolić
Kotor noću – Photo Zoran Nikolić

NVO Expeditio je započeo sprovođenje projekta “Aktiviranje potencijala otvorenih javnih prostora za unaprijeđenje kvaliteta života u Kotoru”. Projekat je podržan kroz ReLOaD program koji finansira Evropska unija, a sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP).

U Crnoj Gori, ReLOaD program se sprovodi u partnerstvu sa opštinama Kotor, Tivat, Nikšić, Pljevlja i Podgorica. Više o projektu možete pročitati u nastavku.

O projektu Aktiviranje potencijala otvorenih javnih prostora za unaprijeđenja kvaliteta života u Kotoru

Razvoj i funkcionisanje grada su prepušteni stihijskom razvoju koji zanemarijuje i potencijali koje kriju tzv „urbani džepovi“, prostori koji često stoje potpuno neiskorišteni i zapušteni umjesto da su mjesta koja podižu kvalitet prostora i nude dodatne sadržaje ljudima koji im gravitiraju. Neprepoznavanje potencijala ovih prostora za kvalitet svakodnevnog života građana/ki je nešto što želimo da promijenimo ovim projektom. Takođe, ovi prostori se ne tretiraju kroz integralni pristup, posmatrajući ih kao jednu cjelinu koji nude mnoge neiskorištene mogućnosti da se obogate sadržaji u gradu. Ističemo i problem nepoznavanja istinskih vrijednosti javnih prostora kako od strane donosioca odluka tako i od strane šire javnosti, jer smo vrlo često svjedoci da neznanje dovodi do trajnog nestanka prostora. Takva vrsta neznanja, često dovodi do situacija kada se posljedice lošeg djelovanja u prostoru uočavaju često kada je već kasno da se devastacija spreči a Kotor je dovela i do opasnosti od skidanja sa liste UNESCO-a.

Projekat je značajan jer predstavlja početak sagledavanja potencijala javnih prostora ne sa aspekta mogućnosti za prodaju ili gradnju već sa aspekta unarijeđenja svakodnevnog života građana/ki u Kotoru kroz uređenje prostora koji ih okružuje.

Ciljevi projekta: Kotor – održivi grad, sa velikim i uređenim javnim prostorima za boravak na otvorenom, rekreaciju, odmor i sve ostale aktivnosti na otvorenom.

SC1. Mapirani, analizirani, urađeni predlozi i sprovedena revitalizacije 1 odabrane lokacije, za otvorene javne površine – postojeće i potencijalne, na teritoriji Opštine Kotor sa ciljem unaprijeđenja kvaliteta života u gradu kroz njihovo uređenje i aktiviranje sa akcentom na „urbane džepove“, prostore koje uz malo ulaganja moguće aktivirati.

SC2. Edukovano min 30% građana/ki Kotora o vrijednostima i potencijalima javnih prostora u Kotora.

Ciljne grupe:

  • Opštinska Kotor – službe planiranja i zaštite životne sredine i kulturne baštine, komunalne službe;
  • Svi građani/ke Kotora a posebno oni koji gravitiraju javnim prostorima;
  • Turisti koji posjećuju grad;
  • Kotor – foto Boka News

Rezultati:

– Mapa najkavlitetnijih javnih prostora i prostora sa najvećim potencijalom za uanprijeđenje života u gradu ukoliko se uradi njihova revitalizacija sa jasnim preporukam šta su slijedeći koraci da se to uređenje zaista i dogodi; ovakva mapa je velika olakšica Opštini da svoje sledeće aktivnosti planira, bilo da investira sama ili traži sredstva od donatora.

– 1 urađen javni prostor koji može biti model za uređenje ostalih prostora (odabir moblilijara, mediteranskog rastinja, uključivanje zajednice i sl)

– Diskusija na temu javnih prostora i njegovih vrijednosti bilo na stričnom nivou kroz stručmu radionicu lokalnih arhitekata bilo kroz česte, sistematsko oglašavanje na društvenim mrežama sa cilje da se edukuju građani/ke o potencijalima i vrednostima javnih prostora u kotoru.

Trajanje projekta je 9 mjeseci.

Najčitanije