20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Al Grupa želi mlade crnogorske kadete

Kapetan Markolovic se obraca skupu na Fakultetu za pomorstvo u Kotoru

Delegacija njemačke brodarske kompanije Al Gropu koju čine izvršni direktor Ulrih Paulsdorf, menadžerka za zapošpljavanje pomoraca Rita Vella-Menzel, direktor flote Tonći Zdunjić i operator u zapošljavanju pomoraca Kolja Funk, boravi u dvodnevnoj radnoj posjeti Crnoj Gori.

Oni su u pratnji predstavnika pomorske agencije Nrmonte iz Kotora posredstvom koje se crnogorski pomorci zapošljavaju na brodovima AL Group-a, obišli Pomorski fakultet Bar, Srednju pomorsku školu Kotor i Pomorski fakultet u Kotoru gdje su juče u prepunom amfiteatru, održali prezentaciju za studente, nastavno osoblje i zainteresovane pomorce.

AL Group preko svojih sjedišta u Hamburgu u Singapuru vodi dvije flote trgovačkih brodova pod brendovima Atlantic Lloyd i Asiatic Lloyd, a u kojima trentno plovi 36 brodova za prevoz kontejnera, rasutog tereta i tankera.

“Grupa se stalno povećava i trenutno zapošljava značajan broj našeg pomorskog oficirskog rukovodećeg kadra i oficirskog kadra na operativnom nivou, kao i kadeta. Njihov interest je da zapošljavaju naš kvalifikovan, sertifikovan, dobro obrazovan i obučen i iskusan pomorski kadar, zasnovan na uzajamnom povjerenju i partnerstvu. Takođe, kako su im se naši pomorci do sada dobro pokazali, to žele da nastave i sa zapošljavanjem naših kadeta.”- kazao nam je  kapetan Janko Milutin iz agencije Normonte.

“Trenutno na našim brodovima plovi 71 oficir iz Crne Gore po čemu nam je vaša zemlja jedan od najvećih izvora za oficirski kadar na našim brodovima. Pored crnogorskih, iz Evrope zapoljavamo i oficire iz Hrvatske, Rumunije i Ukrajine, dok nižu podsadu čine većinom Filipinci i pomorci iz Ukrajine. Trenutno imamo deset zapovjednika i sedam upravitelja stroja iz Crne Gore i želimo da angažujemo još više vašim pomoraca, posebno onih mašinske struke”- kazao je izvršni direktor AL Grupe, Ulrih Paulsdorf.

Brod ALS CERES

On i njegovi saradnici predstavili su i program za mlade pomorce –pripravnike koji imaju na svojim brodovima, uzimajući tek završene srednjoškolce- kadete i omogućavajući im da prve korake u svojoj pomorskoj karijeri naprave na njihovim brodovima, te kasnije nastave službu na flotama AL Grupe, do sticanja najviših zvanja zapovjednika broda i upravitelja stroja. Od 2015. kada su počeli uzimati kadete iz Crne Gore, do sada su ih imali 33 od čega su njih 17 postali oficiri i ostali da plove na toj njemačkoj kompaniji, a trenutno je 11 kadeta nautičke i mašinske struke ukrcano na brodovima Atlantic Lloyda i Asiatic Lloyda. Plate oficira na ovoj kompaniji se kreću  od 3.350 eura sa svim dodacima za trećeg oficira, do 8.550 eura za upravitelja stroja, odnosno 8.700 eura za zapovjednika broda.

“Želimo da kao kadeti dođete na naše brodove i kasnije kao oficiri, profesionalno rastete i razvijate se unutar naše kompanije i budete naš oslonac.”- poručili su predstavnici njemačkog brodara studentima kotorskog Fakulteta za pomorstvo, predstavljajući im jednog od zapovjednika svojih brodova na koje su najponosniji – kapetana duge plovidbe Steva Markolovića (39) iz Bara.

Zapaljeni “Maersk Honama”

Markolović je kao komadant Atlantic Lloyd-ovog kontejnerskog broda “ALS Ceres” 7.marta prošle godine u vodama Arabijskog mora, napravio pravi pomorski poduhvat, spasivši 23 pomorca-člana posade, sa zapaljenog ultravelikog kontejnerskog broda “Maersk Honam”.

Orijaški brod za prevoz preko 15.000 kontejnera, renomirane dansko-američke brodarske kompanije Maersk Line, zapalio se dok je plovio iz Singapura za Suez, na oko 650 milja zapadno od luke Koči u Indiji. Na njegov poziv u pomoć jer posada nije mogla savladati požar koji je bjesnio u teretnom prostoru na pramčanom dijelu broda i ubrzo zahvatio nadgrađe i komandni most, prvi je odgovorio kontejneraš “ALS Ceres”, pod komandom kapetana Markolovića.

On je svoj 260 metara dugi brod doveo u blizinu 353 metra dugačkog zapaljenog “Maersk Honama” i sa broda u plamenu na kome su na žalost, već stradala petorica članova posade, evakuisao i spasio 23 pomorca.

Jedan od njih je na žalost, ubrzo podlegao zadobijenim povredama, a za ovaj podvig kapetan Markolović i kompanija AL Group osim izraza zahvalnosti kompanije Maersk Line, dobili su i godišnju nagradu Nacionalne komisije za traganje i spašavanje na moru i Obalske straže Indije za 2017-18 godinu.

Nagrada indijske Obalne straze crnogorskkom kapetanu i njegovom brodu

“Brz odgovor na poziv u pomoć i napori koje su zapovjednik i posada “ASL Ceresa” uložili prilikom spašavanja posade “Maersk Honama”  dokaz su najbolje pomorske prakse i u liniji su sa najfinijom pomorskom tradicijom.”- stoji u odluci indijske Nacionalne SAR komisije da nagradi crnogorskog kapetana i njegov brod.

Izvor:S.L.

Najčitanije