19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Alexander Maersk“ se vezao na Siciliji i iskrcao 108 migranata

Maersk Pexels-CC0-Creative-Commons-licenca

Kontejnerski brod kompanije Maersk Line, koji je u petak, 22. juna, pokupio 113 migranata u međunarodnim vodama između Libije i Malte, stigao je u talijansku luku Pozzallo, iskrcavši uznemirene ljude.

Slijedeći upute Pomorskog koordinacijskog centra (MRCC) u Rimu, „Alexander Maersk“ je 26. juna stigao u sicilijansku luku u 01.20 sati.

U subotu navečer MRCC je iskrcao pet osoba s broda, uglavnom djecu i jednu trudnicu.

Preostalih 108 migranata uspješno je iskrcano s broda od 1.068 TEU, potvrdio je Maersk Line.

“Posada na „Alexander Maersku“ učinila je herojski posao u proteklim danima, a mi smo vrlo ponosni na način na koji su riješili ovu tešku situaciju. Bilo je to stresno vrijeme za posadu, a mi ćemo se usredotočiti na to da im pružimo vremena za odmor i oporavak, kao i pružanje potrebnih savjetovanja”, rekao je Maersk Line u saopštenju.

Kontejnerski brod, izgrađen 1998., bio je na putu iz Al Khomsa u Libiji za Maltu kada je dobio zahtjev od MRCC-a da promijeni svoj kurs i pomogne u operacijama traženja i spašavanja 21. juna. Nakon spašavanja migranata brod je čekao daljnje upute od talijanskih vlasti.

Udruga brodovlasnika Europske zajednice (ECSA) pozvala je europske vlasti da iskrcaju ljude s broda „Alexander Maersk“ jer trgovački brodovi nisu opremljeni za duže vremensko razdoblje boravka migranata. Isto tako, posada na tim brodovima nije osposobljena za obavljanje velikih operacija spašavanja, navodi ECSA.

“Nije prihvatljivo da se trgovački brodovi, samostalno spašavajući migrante ili pozvani da pomognu u potrazi i spašavanju, suočavaju s takvim problemima. Problemima koji mogu utjecati na sigurnost i dobrobit migranata i posade”, rekao je Martin Dorsman, glavni tajnik ECSA-e.

Najčitanije