20 C
Kotor

Slušaj online radio

Američki nuklearni brod uplovljava u splitsku luku, s njim u grad stiže i 5000 mornara

Foto USNS

Vlada RH je dala zeleno svjetlo za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda Abraham Lincoln u splitsku luku. Grdosija koja nosi devedesetak aviona i helikoptera u unutarnjim hrvatskim morskim vodama boraviti će od 8. do 11. majaa uglavnom zbog, kako su priopćili iz Banskih dvora, odmora posade i logističke popune.

Odobrenje za dolazak američkog vojnog broda – inače dijela njihove flote smještene u Mediteranu – zatražilo je američko veleposlanstvo u Zagrebu od Ministarstva vanjskih poslova. Odluka Vlade u skladu je, poručili su iz Banskih dvora, s odredbama Pomorskog zakonika.

S nosačem koji je u sustavu američke vojske ponio nadimak „Abe“ u Split će uploviti i više od pet tisuća mornara, pilota i ostalog osoblja.

Ovo je, inače, treći američki nosač koji će se, otkako je Hrvatska samostalna, usidriti u Splitu.

U decembru 2015. u brački je kanal uplovio USS Harry S. Truman, američki nosač veličine tri nogometna igrališta, čija je nosivost 85 zrakoplova i 20 helikoptera. Kao i „Abraham Linkoln“, i „Truman“ je nuklearni vojni brod iz klase Nimitz, koja je dala neke od najvećih nosača aviona na svijetu.

Nosač USS Enterprise Split je posjetio 2006. godine, a tom je prilikom umirovljenom pukovniku HV-a Srećku Hercegu uručena američka Medalja časti. Herceg je potomak Petra Hercega Tomicha, američkog mornara koji je poginuo na američkom bojnom brodu USS Utah pri japanskom napadu na Pearl Harbour.

Split su američki nosači posjećivali i u bivšoj Jugoslaviji: u aprilu 1976. USS Saratoga, a u maju 1979. USS America.

Najčitanije