35.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Analitičar Letica o ratu u Ukrajini: Idemo prema eskalaciji, mir je daleko

Ante Letica, stručnjak za sigurnost – Foto: HRT / HTV

Rusko napredovanje na istoku Ukrajine u regiji Doneck se nastavlja – osvojen je strateški grad Časiv Jar. Ukrajinci su prisiljeni na povlačenje koje ne pamte od početka ruske agresije, odnosno od prije dvije godine kada je počela invazija.

Istodobno se postavljaju pitanja koliki su gubici ruske vojske te kakav je moral i opremljenost ukrajinske vojske koja je mjesecima čekala zapadnu pomoć. Ante Letica, stručnjak za sigurnosne politike, izjavio je za HTV-ov Studio 4 kako je zabrinjavajuće što ruske snage napreduju.

– Pomalo napreduju na svim bojišnicama, na cijeloj crti bojišnice i to je ono što zabrinjava. Ne može se to riječima opisati, to je klaonica – tisuće mrtvih. Rusi za to svoje napredovanje plaćaju ogromnu cijenu, ogromnim žrtvama, ali i gubicima u tehnici i drugim sredstvima. Dakle, dolazi do sve jače i jače eskalacije. Rusi pomalo napreduju, unatoč pomoći, organizaciji, novcima, oružju, streljivu koje Ukrajina dobija, kazao je.

– I jedni i drugi imaju strašne gubitke, i jedni i drugi skrivaju svoje gubitke što je sasvim normalno. Procienjujemo negdje da je preko 500.000 ljudi izbačeno iz stroja, što mrtvih, što trajno onesposobljenih za daljnje služenje vojske, dodaje Letica.

Smatra da je pomoć koju je dobila Ukrajina došla, možda, kasno. Pitanje je i sposobnosti Ukrajinaca, kaže, kako će raspolagati i kako će upotrebljavati tu pomoć, to je također nešto o čemu treba voditi računa.

– Idemo prema eskalaciji i mir je još daleko, daleko, daleko, istaknuo je Letica.

Izvor:HRT

Najčitanije