11 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA afirmiše Osmi mart kao politički praznik

ANIMA afirmiše Osmi mart kao politički praznik
Anima Osmi mart KSM

Tražimo da se prestane sa praksom mješanja crkvenih zajednica u politički život, poručuju aktivistkinje



Tim aktivistkinja Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA pridružiće se danas u 12 sati osmomartovskom maršu “Vrijeme je za pravdu”, koji na Trgu Nezavisnosti u Podgorici organizuje Centar za  ženska prava.  Nakon Marša ANIMA organizuje XV konferenciju žena povodom 8. marta pod nazivom “Što je tebi sekularizam?“, koja će početi u 15 sati u prostoru NVO SPEKTRA, ulica Slobode 4.  Bulevar u Podgorici.

Pozivajući sve žene da im se pridruže u program, aktivistkinje potsjećaju da ANIMA – Centar za žensko i mirovno i obrazovanje iz Kotor, kao svake godine do sada,  afirmiše 8. mart kao politički praznik, te  naglašavaju potrebu da se Država odvoji od Crkve.

-Za žene u Crnoj Gori je izuzetno važno da se politike i uticaji vjerskih zajednica odvoje od politike i uticaja države. Svjedočimo da se kleronacionalizam  normalizuje na dnevnoj osnovi i da se gubi granica crkve i države. Zato tražimo da se prestane sa praksom mješanja crkvenih zajednica u politički život, formalizmom na kojem se insistira dok se urušava sekularizam. Sve je više ugroženo  pravo na ateističko ubjeđenje i postoji opasnost da se ugrozi osvojeni nivo prava žena. Tražimo od državne vlasti da pokaže da su crkva i država odvojene, da je država bezbjedna od retrogradnog uticaja vjerskih institucija koje svakodnevno vrše zloupotrebu vjerskih osjećanja i prava građana/ki. Tražimo da  poštuju  Ustav i zakone ove zemlje a svoja privatna vjerska osjećanja realizuju u crkvenim portama i dvorištima kroz obrede i vjerska učenja.  Član 14. Ustava Crne Gore  definiše i reguliše odnos između države i crkve tj  odvojenost vjerskih zajednica od države. Sekularna država počiva na vrijednostima slobode, jednakosti, individualnosti i punog poštovanja dostojanstva čovjeka. Smatramo da Crna Gora treba da bude zemlja u kojoj svi imaju jedanaka prava: u njoj ne treba da postoji nadmoć jednog uvjerenja nad drugim  i čvrsto se zalažemo da polje politike i polje djelovanja crkvenih institucija budu odvojena, poručuju iz Anime.

Naglasak na mladim, obrazovanim ženama

Posebno pozivaju mlade žene koje su osvojile još jedan krug slobode u Crnoj Gori – obrazovanje, da ne dopuste da njihova emancipacija bude završena u raljama kleronacionalizma, da pruže otpor svemu i svima koji uporno nastoje da žene vrate pod okrilje primitivnih muških autoriteta uz  koncerte o demokratiji koja „ne stanuje ovdje“.

-Pokažite da možete i hoćete i pridružite nam se  jer  su sve revolucije koje su vodile završile na bedemima privatnosti i slobode koja nikada nije bila za žene, stoji u saopštenju ANIMA-e povodom Međunarodnog dana žena.

 /M.D.P./

Najčitanije