20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA afirmiše Osmi mart kao politički praznik

Anima Osmi mart KSM

Tražimo da se prestane sa praksom mješanja crkvenih zajednica u politički život, poručuju aktivistkinje



Tim aktivistkinja Centra za žensko i mirovno obrazovanje ANIMA pridružiće se danas u 12 sati osmomartovskom maršu “Vrijeme je za pravdu”, koji na Trgu Nezavisnosti u Podgorici organizuje Centar za  ženska prava.  Nakon Marša ANIMA organizuje XV konferenciju žena povodom 8. marta pod nazivom “Što je tebi sekularizam?“, koja će početi u 15 sati u prostoru NVO SPEKTRA, ulica Slobode 4.  Bulevar u Podgorici.

Pozivajući sve žene da im se pridruže u program, aktivistkinje potsjećaju da ANIMA – Centar za žensko i mirovno i obrazovanje iz Kotor, kao svake godine do sada,  afirmiše 8. mart kao politički praznik, te  naglašavaju potrebu da se Država odvoji od Crkve.

-Za žene u Crnoj Gori je izuzetno važno da se politike i uticaji vjerskih zajednica odvoje od politike i uticaja države. Svjedočimo da se kleronacionalizam  normalizuje na dnevnoj osnovi i da se gubi granica crkve i države. Zato tražimo da se prestane sa praksom mješanja crkvenih zajednica u politički život, formalizmom na kojem se insistira dok se urušava sekularizam. Sve je više ugroženo  pravo na ateističko ubjeđenje i postoji opasnost da se ugrozi osvojeni nivo prava žena. Tražimo od državne vlasti da pokaže da su crkva i država odvojene, da je država bezbjedna od retrogradnog uticaja vjerskih institucija koje svakodnevno vrše zloupotrebu vjerskih osjećanja i prava građana/ki. Tražimo da  poštuju  Ustav i zakone ove zemlje a svoja privatna vjerska osjećanja realizuju u crkvenim portama i dvorištima kroz obrede i vjerska učenja.  Član 14. Ustava Crne Gore  definiše i reguliše odnos između države i crkve tj  odvojenost vjerskih zajednica od države. Sekularna država počiva na vrijednostima slobode, jednakosti, individualnosti i punog poštovanja dostojanstva čovjeka. Smatramo da Crna Gora treba da bude zemlja u kojoj svi imaju jedanaka prava: u njoj ne treba da postoji nadmoć jednog uvjerenja nad drugim  i čvrsto se zalažemo da polje politike i polje djelovanja crkvenih institucija budu odvojena, poručuju iz Anime.

Naglasak na mladim, obrazovanim ženama

Posebno pozivaju mlade žene koje su osvojile još jedan krug slobode u Crnoj Gori – obrazovanje, da ne dopuste da njihova emancipacija bude završena u raljama kleronacionalizma, da pruže otpor svemu i svima koji uporno nastoje da žene vrate pod okrilje primitivnih muških autoriteta uz  koncerte o demokratiji koja „ne stanuje ovdje“.

-Pokažite da možete i hoćete i pridružite nam se  jer  su sve revolucije koje su vodile završile na bedemima privatnosti i slobode koja nikada nije bila za žene, stoji u saopštenju ANIMA-e povodom Međunarodnog dana žena.

 /M.D.P./

Najčitanije