16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

ANIMA: Pamtimo Dubrovnik 6.decembra 1991. godine

ANIMA – foto arhiv  M.Marušić

ANIMA Centar za žensko i mirovno obrazovanje Kotor povodom  29 godina od dana kada su  JNA i crnogorski rezervisti najžešće bombardovali (granatirali) Dubrovnik javnosti se obratila saopštenjem:

“Pamtimo taj  6. decembra  1991.godine i podsjećamo:

„Od posljedica rata na dubrovačkom području stradalo je 116 civila; poginulo je 194 hrvatskih branitelja i 165 pripadnika JNA iz Crne Gore, 443 osobe zatočene su u logorima Morinj i Bileća, prognano je 33 hiljade osoba i uništen 2.071 stambeni objekat. Na dan 6.decemnbra od granatiranja je poginulo 19 ljudi, 60 je ranjeno, spaljena je biblioteka Međunarodnog univerzitetskog centra i znatno oštećeno staro jezgro grada. Za ratne zločine izvršene prilikom napada na Dubrovnik osuđeni su pred Haškim tribunalom samo bivši general Jugoslovenske narodne armije (JNA), Pavle Strugar i njemu podređeni komandant Miodrag Jokić. Politička odgovornost nije tražena od onih koji su naredili napad na Dubrovačko područje. Opšte je  poznato  da su na ovom ratištu vršene i masovne  pljačke društvenih i civilnih objekata za koje niko nije odgovarao iz Crne Gore. Dubrovačko ratovanje je najmanje spominjan zločin u Crnoj Gori, nakon zvanične izjave g. Đukanovića da mu je žao i materjalne reparacije akcija po Konavlima.

Ćutanje nekadašnje vlasti o ovim zločinima i nezadovoljavanje pravde obezbjeđuju zaborav i  nove nacionalne razdore.

Uvažavamo patnje žrtava i pamtimo zločine napravljene u naše ime. Očekujemo od  nove Vlade da na listi prioriteta bude i otkrivanje istine o ovom zločinu i preuzimanje političke i društvene  odgovornosti” – poručili su iz ANIME.

Najčitanije