24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Anima: Pamtimo logor Morinj

Morinj

Centar za žensko i mirovno obrazovanje Anima iz Kotora je najavila da će obilježiti dan formiranja Logora Morinj 3. oktobra u 12 sati, uličnom akcijom na kotorskom Trgu od oružja i podsjetiti građanstvo i odgovorne na zločin “koji je u naše ime organizovan u našoj opštini”.

Anima podsjeća na to da je od 3. oktobra 1991. do 18. avgusta 1992. godine u Morinju postojao Sabirni centar za zarobljenike iz Hrvatske – Logor Morinj. U logoru je boravilo 292 osobe iz Dubrovačke regije, od čega je 169 svjedočilo o nečovječnom postupanju prema njima.

Nakon dugog sudskog procesa za učinjene zločine, 2013. godine je donesena pravosnažna presuda kojom su četvorica optuženih osuđeni na ukupno 12 godina zatvora. Optuženi su naređivali, mučili i nečovječno postupali prema velikom broju ratnih zarobljenika u logoru.

Povodom nadoknade štete u predmetu Morinj, sudovi su donijeli 154 preduse, kojima je pravosnažno usvojen tužbeni zahtjev i ukupno je dosuđeno 1.485.510,20 eura. Žrtve su podnijele još oko 150 tužbi protiv države, kojima traže naknadu štete zbog smanjene radne sposobnosti.

Morinj

“Dugi niz godina ukazujemo na prikrivanje istine o događanjima u logoru Morinj i tražimo da se obilježi mjesto zločina i oda priznanje patnji žrtava. Opštinske i državne institucije ni do danas nisu to uradile tj. nisu iskazale interes da se sazna istina o zločinu i daju doprinos istinskoj pravdi i pomirenju.

Tražimo da odgovorni preduzmu korake da istina o Logoru ‘Morinj’ bude dostupna javnosti.

Pamtimo zločine napravljene u naše ime.

Pamtimo patnju žrtava i njihovih porodica”, poručuju iz Centra za žensko i mirovno obrazovanje – Anima.

Najčitanije