19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Aprcović: Pobijedila je demokratija

Sa sjednice

Glasovima 17 odbornika DPS, SD, HGI, LP i odbornice SDP Brune Lončarević, za predsjednika Skupštine Opštine Kotor juče je izabran dugogodišnji funkcioner kotorskog DPS-a i najstariji odbornik u SO Jovo Suđić (72).

Sjednici koju je sazvao “v.d. predsjednika SO Kotor” Željko Avramović (DPS), prisustvovalo je samo 17 odbornika novoformirane skupštinske većine. Oni su svi, glasajuci prozivkom, podržali izbor Suđića.

Ova skupštinska većina smijenila je, na sjednici održanoj 26.juna u sali hotela “Vardar” je im skupštinska sala u palate Bizanti tada nije bila dostupna, sa funkcije predsjednice SO Kotor Dragicu Perović (DSS). Prethodno su oni 24.aprila smijenili i gradonačelnika Kotora  Vladimira Jokića (Demokrate), ali je takvu njihovu odluku zbog nezakonitosti poništio Upravni sud pa se Jokić u punom kapacitetu vratio u fotelju predsjednika Opštine. U međuvremenu, 28.juna su predstavnici nove većine provalili u skupštinsku salu koju su prethodno Perovićka i Jokić bili zapečatili, a prije dva dana domogli su se ui službenog pečata SO Kotor koji je bio zaključan u Perovićkinom radnom stolu.

Na dašnjem zasijedanju u sali SO Kotor nije bilo nikoga od zaposlenih u skupštinskoj službi da Avramoviću i ostalim odbornicima nove većine tehnički asistira u vođenju sjednice, zbog čega ona nije ni prenošena preko Radio Kotora kako je to uobičajeno.

Avramović je kazao da je zbog toga što to nije mogao uraditi preko Građanskog biroa i opštinske kurirske službe, saziv za sjednicu prethodnog dana uputio brzom poštom na adrese sva 33 odbornika, ali da su mu se koverte namijenjene odbornicima dosadašnje lokalne vlasti predvođene Demokratama, vratile neotvorene sa napomnom da oni navodno, nisu željeli da prime pošiljku.

Nova skupštinska većina je osim novog predsjednika parlamenta iz redova DPS, izglasala i promjenu u sastavu Odbora za izbor i imenovanja u kojoj je umjesto Suđića imenovana Bruna Lončarević, a umjesto dosadašnjeg predsjednika tog tijela Milorada  Vukšića (SNP), imenovan je Željko Avramović (DPS). Na taj način izmijenjen je i odnos snaga u tom tijelu u korist nove skupštinske većine predvođene DPS-om. To je, kako se čulo, uvod u skoru smjenu ostalih funkcionera dosadašnje kotorske lokalne vlasti predvođene Demokratama, te formiranje nove izvršne vlasti koju će činiti DPS i partneri.

“Danas je pobijedila demokratija – danas smo napravili prohodnost u do sada blokiranom radu parlamenta i izabrali novog predsjednika SO, i sada ćemo imati gotovo svakodnevne sjednice Skupštine kako bi nadoknadili ono što je dosadašnja vlast u Kotoru propustila u posljednjih godinu ipo dana koliko je grad bioi blokiran.”- kazao je odbornik i predsjednik OO DPS Kotor Željko Aprcović.

Odbornica SDP Bruna Lončarević kazala je da je spremna da i dalje podržava i daje skupštinsku većinu svojim novim političkim partnerima iz DPS, SD, HGI i LP.

Jovo Suđić

“Ova vlast će napokon da zaživi. Ova većina danas presijeca vremensku osu i kaže hajde iz počertka.Uložiću i dalje svu svoju snagu i mogućnosti da pomognem da ovaj grad se uzdigne iz problema koje je imao i zaživi punim, kotorskim životom. Ja sam tu i zovite me kad god treba.”- kazala je Lončarević kolegama iz DPS i njegovih partnera. Ona je istakla da Suđić ima njenu punu podršku i da je “presrećna  da sam danas u ovom skupu koji misli isto i gradu želi dobro, a ne u onom raznobojnom skupu gdje sam do nedavno bila.”

“Krajnje je vrijeme da Jokić i Perovičeva napuste mjesta gradonačelčnika i predsjednice SO koje su svojim djelovanjem unizili i osramotili su ovaj grad. Pred nama je zadatak da vratimo ugled Kotoru i da on opet iskorači u demokratskom  i kulturnom pogledu u odnosu na okruženje i region.”- poručio je Vido Drašković (LP) dok je Božidar Zvicer (SD) izrazio posebno zadovoljstvo “što su danas odbornici tamo gdje im je mjesto, u svom domu”. On je  apelovao da nova vlast kojun će činiti DPS i partneri “prespita svako novo radno mjesto koje otvoreno od sada već bivše vlasti, a posebno da se obrati pažnja na ljude koji su morali zbog pritisaka da napuste svoj posao.”

Suđić i Avramović

SKUPŠTINA KASNILA, DPS U ZADNJI MOMENAT PROMIJENIO KANDIDATA ZA PREDSJEDNIKA

Iako zakazana za podne, sjednica je kasnila oko pola sata, a uzrok tome, kako nezvanično saznajemo , su razmimoilaženja u kotorskom DPS-u oko toga koga će ta partija postaviti za predsjednika Skupštine.

Sve do jutros kao glavni favorit figurirao je sekretar OO DPS Željko Avramović koji je kao “vršilac dužnosti predsjednika SO” proteklih dana od sazivanja sjednice u hotelu na kojoj je smijenjena Perović, preko obijanja zapečaćene skupštinske sale do uzimanja pečata iz zaključanog radnog stola predsjednice Perović, preruzeo najveći dio odgovornosti i tereta za takva činjenja, a što je rezultrairalo i podnošenjem krivične prijave Jokića i Perovićeve protiv njega. I sam Avramović je do jutros bio siguran da će upravo on biti novi predsjednik SO, ali je kako saznajemo, ipak presudio veliki uticaj “sive eminencije” kotorskog DPS-a, Jova Suđića koji ni  po koju cijenu nije želio da pristane da glasa za Avramovićev izbor za čelnika lokalnog parlamenta već je smatrao da ta funkcija treba da priopadne njemu. Budući da bez njegovog 17. odborničkog glasa, DPS i partneri ne bi mogli izabrati svog predsjednika SO, na kraju je ipak pobijedio Suđić koga je u latentnom sukobu sa ostatkom čelnika kotorskog DPS-a, podržao politički direktor te partije Tarzan Milošević koji je danas bio u Kotoru i riješavao razmirice u lokalnom stranačkom rukovodstvu.

Izvor:S.L

Najčitanije