23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Balkanski centar za istraživanje mora – promocija plave ekonomije kroz održive prakse očuvanja životne sredine

Balkanski centar za istraživanje mora

Balkanski centar za istraživanje mora (BACEMARE) sa ponosom objavljuje uspješan završetak serije od četiri ekološke radionice, održane u saradnji sa Opštinom Kotor i pod pokroviteljstvom programa ReLOaD2. Radionice, pod nazivom “Razumijevanje buke u podvodnom svijetu” i “Održive tehnike i prakse ribolova”, održane su od maja do juna 2024. godine i imale su za cilj promovisanje održivih praksi u morskom okruženju.

Prve dvije radionice, usmjerene na zagađenje bukom u podvodnom svijetu, bile su namijenjene raznovrsnoj publici, uključujući turističke operatere, turističke agente, hotelijere, vlasnike lokalnih restorana, uslužne djelatnosti povezane s turizmom, lokalne posjetioce i turiste. Ova sesija je pružila sveobuhvatan pregled uticaja zagađenja bukom na morski život i njegove posljedice po životnu sredinu.

Treća i četvrta radionica, usmjerena na održive tehnike i prakse ribolova, okupila je gotovo sve lokalne ribare i njihovu okolinu. Ova interaktivna sesija upoznala je učesnike sa najsavremenijim tehnologijama za smanjenje prilova i prikazala održive metode ribolova koje daju prioritet očuvanju životne sredine.

Radionice su bile izuzetno uspješne, sa preko 50 učesnika koji su učestvovali u diskusijama i aktivnostima koje su istakle važnost održivih praksi u rješavanju društvenih izazova vezanih za zagađenje bukom. Ishodi su naglasili ključnu ulogu koju održivi ribolov može imati u promociji ekološke prihvatljivosti i održivog razvoja u Kotoru.

Projekat Pro-BLUSPEC, u okviru kojeg su održane ove radionice, ima za cilj promociju plave ekonomije kroz održive prakse očuvanja životne sredine. Kroz snažne komunikacione i diseminacione elemente, uključujući kampanje na društvenim mrežama, lokalnu medijsku pokrivenost i vizuelne materijale poput postera i brošura, BACEMARE je uspješno podigao svijest o važnosti održivosti u morskom okruženju.

Balkanski centar za istraživanje mora

Upitnik koji je distribuiran učesnicima na kraju svake radionice dobio je izuzetno pozitivne povratne informacije, što ukazuje na visok nivo zadovoljstva sadržajem i formatom sesija. Ovaj rezultat pokazuje da angažovanjem lokalnih aktera i promovisanjem kolaborativnih pristupa održivosti, možemo efikasno upravljati izazovima vezanim za zagađenje bukom i raditi na održivijoj budućnosti.

O BACEMARE-u: Balkanski centar za istraživanje mora je posvećena organizacija sa sjedištem u Kotoru, Crna Gora, koja se zalaže za unapređenje našeg razumijevanja morskih ekosistema i promociju održivosti kroz naučna istraživanja i napore za očuvanje. Naša misija je u skladu sa Ciljevima održivog razvoja Ujedinjenih nacija (SDG) i ponosni smo što doprinosimo postizanju ovih globalnih ciljeva.

Najčitanije