8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Banjević: Budućnost je u procesu ekološkog sertifikovanja destinacije

Direktorica TO Tivat Danica Banjević – foto Boka News

Turistička organizacija Tivat, kao prva destinacija u Crnoj Gori koja je pristupila programu Green Destinations, redovno sprovodi aktivnosti koje će uticati na efikasnije upravljanje destinacijom kroz unaprjeđenje kvaliteta prateći globalne standarde Globalnog savjeta za održivi turizam, implementiranim kroz kriterijume Green Destinations, kao akreditovane organizacije.

Tim povodom razgovarali smo sa direktoricom TO Tivat, Danicom Banjević, koja je pozvala cjelokupnu turističku privredu da krenu u proces dobijanja nekog ekološkog sertifikata.

„Mi radimo sa programom Green Destination, ali tu je mnogo i drugih ekoloških sertifikata, poput Travelife koji je akreditovan od Globalnog savjeta za održivi turistički razvoj. Zainteresovani turistički subjekti trebali bi obratiti pažnju na sertifikate koji imaju jasan proces revizije u samom postupku dobijanja sertifikata, a za pomoć se mogu obratiti i TO Tivat“ – kazala je Banjević.

Ona je poručila da TO Tivat planira ubrzo raspisati još jedan poziv za finasijsku podršku svima koji žele da krenu ovim putem.

„Dakle proces ekološkog sertifikovanja je proces, nije projekat, ne završava se, samo se nastavlja. Nagrada koji smo dobili ove godine Green Destinations Bronze Award važi dvije godine, mi moramo pokazati što smo unaprijedili u odnosu na revizorski izvještaj koji smo dobili, tako da već od januara nastavljamo sa lokalnom turističkom privredom i javnim preduzećima analizirati izvještaje revizora i na koji način to možemo unaprijediti u naredne dvije godine jer 2024. godine će biti revizija na terenu“- ističe Banjević.

TO Tivat – Green Destinations 2022.

Ono što je veoma bitno je da je Tivat prva destinacija na Zapadnom Balkanu koja ima nivo nagrade. Vidimo da već jedan broj gradova u regionu kreće tim putem, to je Trebinje, pojedini gradovi u Makedoniji, Albaniji.

„Moram istaći da Green Destinations Bronze Award nagrada koju je dobio Tivat ne znači da je destinacija sertifikovana niti da je održiva, postoje nivoi nagrada u zavisnosti od toga koliki se broj kriterijuma ispunjava u odnosu na taj proces. Na kraju se dobijaju nagrade, bronzana, srebrna, zlatna, vrh je kada je destinacija sertifikovana od Green Destinations i Globalnog savjeta za održivi razvoj, dakle to je proces. Samo nekoliko destinacija na svijetu imaju taj finalni sertifikat.

Osim međunarodne promocije koja nama jeste izuzetno bitna, jer Tivat je jedini grad iz Crne Gore koji se nalazi na Travel Guide platformi, veoma nam je važan destinacijski menadžment. Mi sada, trenutno, znamo koje su naše slabosti u gradu i na čemu treba da radimo da riješavamo probleme u narednom periodu“- kazala je Banjević.

TO Tivat – Green Destinations 2022.

On je podsjetila da neki od važnijih kriterijuma na kojima treba raditi u narednom periodu kako na nacionalnom tako i na lokalnom nivou ističe se upravljanje otpadom (monitoring, smanjenje, odvajanje i reciklaža otpada), monitoring ekonomskih uticaja (koji podrazumijeva da se uspješnost sezone ne mjeri brojem turista i ostvarenih noćenja već praćenjem i indikatora kao što su potrošnja turista, zaposlenost, investicije itd.), upravljanje klimatskim promjenama, upravljanje rizicima vezano za zaštitu životne sredine.

Ovo su samo primjeri, indikatora razvoja koji moraju biti riješeni na nacionalnom i implementirani na lokalnom nivou, a koje je potrebno unaprijediti i u procesu pristupanja EU, zaključila je Banjević.

Najčitanije