15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Barani grade skoro 12 hiljada kvadrata objekata uz Porto Montenegro

Kompanija „Centurion Investment & Development“ iz Bara podnijela je Sekretarijatu za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat zahtjev za odlučivanje o potrebi izrade Elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu za objekat mješovite namjene apartmansko-poslovni kompleks, na urbanističkim parcelama UP 2-5, UP 2-6 i UP 2-7, u zahvatu Izmjena i dopuna Državne studije lokacije „Arsenal“, opština Tivat.

Ta kompanija čiji su osnivači Bahrija Ganić i Adnan i Fadi Krikor namjerava da na tri urbanističke parcele ukupne površine 2.584 kvadrata koje se nalaze neposredno uz nekadašnji sjeverozapadni ogradni zid bivšeg vojnog brodogradilišta Arsenal (sada nautičko-turističkog kompleksa Porto Montenegro) sagradi objekat mješovite namjene, odnosno apartmansko-poslovni kompkes, ukupne površine čak 11.698 kvadrata od čega je oko 6.500 kvadrata nad zemljom. Idejno riješenje za taj kompleks uradila je kompanija BussinesArt iz Podgorice iza koje stoji arhitekta Mladen Krekića – inače, autor Izmjena i dopuna Državne stidije lokacije “Arsenal” po kojoj se realizuje projekat Porto Montenegro te nekoliko objekta u neposrednoj blizini tog kompleksa.

Projekat komapnije “Centurion” gradi se na prostoru sjeverozapadno od ograde nekadašnjeg Arsenala gdje ima dosta državnog, ali i zemljišta nekolicine privatnih vlasnika – tivatskih porodica koje su u međuvremeneu, većinom prodale tu svoju imovinu kupcima poput “Centuriona”. Riječ je o dijelu zemljišnog kompleksa pokrivenog DSL Arsenal a koje obuhvata prostor između nekadašnje sjeverozapadne ograde Arsenala i objekta Doma Vojske na Seljanovu, odnosno ulice Blaža Jovanovića, a gdje je posljendjim izmjenama i dopunama ovog planskog dokumenta iz prošle godine, povećana spratnost i gabariti novoplaniranih objekata. Ovdje su drugi investitori nepovezani sa kompanijom Adriatic Marinas koja razvija kompleks Porto Montenegro, već podigli dva nova objekta koncepscijski vrlo slična onome što se već izgradilo u Porto Montenegru – jedan manji stambeni uz Jadransku magistralu više rivatnih investotora, te drugi veći – kondo hotel kompanije “General Invest” iz Podgorice, a koji se nalazi na dnu ulice Blaža Jovanovića, preko puta bivšeg Doma Vojske koji je sada poslovno sjedište kompanije Adriatic Marinas.

Kompjuterski prikaz

Tridesetak metara jugoistično od placa na kojem se upravo završava gradnja objekta “General Investa” uskoro bi trebalo da počne gradnja mnogo većeg kompeksa objekata čiji je investitor barska kompanija “Centurion”.

Prema idejnom riješenju koje je uradio BusinessArt, objekat spratnosti Po+P+5, dimenzija 120 sa 20,5 metara u osnovi, koji će se graditi na zemljištu u vlansištvu Centuriona, sastoji se iz dvije cjeline koje su međusobno povezane konstrukcijom u nivou trećeg sprata, iznad planirane pješačko-kolske saobraćajnice koja prolazi kroz ovaj dio DSL Arsenal. Na toj kontrukciji  biće otvoreni bazen sa pripadajućom tzv. palubnom površinom. Novoplanirani objekat koji će u prizamlju imati poslovne prostore, na spratovima apartmane, a na najvisočijoj, petoj etaži najsluksuznije tzv. penthouse stambene jedinice, biće prostorno orijentisan prema budućem javnom trgu u Porto Montenegru što će se graditi na platou kod objekta Zbirke pomorskog nasljeđa. Ukupno je u novom objektu biti 43 jednosobna, dvosobna, trosobna  i četvorosobna apartmana  površine od 45 do preko 150 kvadratnih metara. U podzemnoj garaži bile mjesta za 66 automobila.

Dokumentaciju o potrebi odlučivanja za Izradu elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu izgradnje novog stambeno-poslovmog objekta kompanije “Centurion” u Tivtu, izradio je podgorički Institut za istraživanja u oblasti zaštite na radu, a Tivćani imaju prilike da u nju izvrše uvid i svoje sugestoje dostave je Sekretarijatu za investicije, uređenje prostora i održivi razvoj Opštine Tivat do 28.oktobra.

Izvor:S.L.

Najčitanije