17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Barani koji prave jedrilice i osvajaju svijet

Foto Zoran Nikolić

Barski kalafati Bokovac porodično, već godinama unazad, prave jedrilice. I ovih dana rade punom parom, kazala je u razgovoru za Antenu M Lala Bokovac.

Kaže, proizvodnja ne staje, pa će već na proljeće biti ojedrene još četiri “arsenalke”. To će biti veliki podvig u svakom smislu za ovu porodicu.

“Brojaćemo najveću flotu u svom vlasništvu, osam arsenalki na jedra, korculanku od 6 metara takođe na jedra i novi brod dužine 8 metara model dubrovačko korčulanski koji je “oplemenjen” performansama. Takođe će imati latinsko arapsko jedro”, kazala nam je naša sagovornica.

Otkriva nam da im je uspješna saradnja sa Emiratima otvorila velika vrata ostalih bogatih naručilaca iz te zemlje.

“Osim poslovne saradnje poziv smo dobili da se predstavimo kroz tradicionalno jedrenje koji itekako cijene i na prvo im je mjesto pa tek onda karbonske i nedrvene jedrilice. Pohvale i ocjene koje nam stižu iz mnogih zemalja kojima je tradicija u srcu, daju nam elan za uporan rad. Nijesu pohvale vezane samo za brodogradnju već i brzinu naših jedrilica što je sve u paketu djelo vještih majstora”, priča Lala.

foto Bokovac

Veliku podršku dobili su i od marine Porto Montenegro, gdje se već četiri godine nalaze i to u najelitnijem dijelu crnogorske, a svjetske marine.

Takođe, ove godine i barska marina im je ustupila mjesta koja su im značajna za jedrenje i obuku novih jedriličara.

“Samim tim je Bar postavo vidljiviji na turističkoj i nautičkoj sceni. Brend nam je donio ono što smo i htjeli, a opravdali smo ga višedecenijskim iskustvom i znanjem, a ne usputnim hobijem”, priča naša sagovornica.

Spremaju se za nove izazove. Sljedeći je regata u Crnoj Gori, ali i jedna van naših granica.

On line izložba Latinsko jedro – Foto Zoran Nikolić

Ipak, jedna vijest ih posebno raduje.

“Za nekih 15 dana ćemo biti uvršteni u kulturna dobra Crne Gore. Nećemo reći naziv, neka to bude iznenađenje za sve koji nas podržavaju i poštuju. Pečat ovog itekako značajnog nematerijalnog dobra je na ponos svih nas, djece naše i unuka kao i cijele Crne Gore kao čuvara tradicije za buduće generacije”, kaže Lala.

Kako zaključuje, ničega ne bi bilo da iza svega ne stoji uporan i pošten rad, što je, uprkos svemu, najbolji put do uspjeha.

Izvor:Antena M

Najčitanije