26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Bazar domaće hrane u Luštici Bay

Sa bazara

Prvog dana vikend bazara domaće hrane i proizvoda iz regiona Boke i zaleđa,  “U susret proljeću”, koji se održava u marina naselju u Luštici Bay u Tivtu, predstavilo se dvadesetak izlagača domaće hrane, poljoprivrednih proizvoda i rukotvorina. Organizatori su Sekretarijat za turizam i održivi razvoj opštine Tivat i kompanija Luštica Development.

Prema programu organizatora, danas će se održati edukativni seminari o turizmu i ruralnom razvoju sa predavanjima dr Ilije Morica, Đorđa Bulajića i Svetozara Radonjića.

Dr Ilija Moric održaće predavanje na temu „Poljoprivredni turizam“, predstavnik Agroklastera Nikšić, Đorđe Bulajić će govoriti „O klasterima i organskoj poljoprivredi“, a predavanje inženjera Svetozara Radonjića iz Agrovite biće na temu „Crnogorski brendovi u hrani“.

Posjetioce interesuje domaća hrana iz Boke

„Moramo se fokusirati na komplementarnost između nautičkog, ekskluzivnog turizma i poljoprivrede, i to je pravac koji podržava i na kome insistiraju sekretarijat i opština. Crna Gora treba da traži svoju komparativnu prednost na polju poljoprivrede i turizma. Potrebno je maksimalno koristiti mogućnosti koje imamo, a to su ljepota, autentičnost i naš razvoj treba da baziramo na održivom razvoju. Postoji interesovanje turističkih agencija za takav vid ponude turistima. Zanimljivo je da veći broj turističkih agencija iz inostranstva, kaošto su neke agencija iz Hrvatske koje organizuju čak i jendodnevne ture kako bi njihovi gosti probali autentične crnogorske proizvode. Mi smo prepoznali da je to budućnost ne samo Tivta nego i okruženja i prema tome ćemo se usmjeravati u narednom periodu“, ocijenio je sekretar za turizam i preduzetništvo Petar Vujović.

Među individualnim izlagačima su proizvođači sira, rakije, zimnice, slatkog, meda, sapuna i ljekovitog bilja. Proizvode će ponuditi i proizvođači voća, povrća, domaćeg vina, sokova i ulja. Učenici OŠ “Drago Milović” i SŠ “Mladost” će na svojim štandovima prikazati sve ono što su njihove marljive ruke stvorile proteklih mjeseci.

Najčitanije