16 C
Kotor

Slušaj online radio

Beogradski aerodrom najjači u regiji, Dubrovnik još uvijek 40% ispod 2019.

Aerodrom Nikola Tesla Beograd

Komercijalne zračne luke diljem bivše Jugoslavije opslužile su ukupno 1.733.335 putnika tijekom prvog mjeseca ove godine.

Među njima, beogradska se pozicionirala među prvih 65 najprometnijih u Europi, dok je prištinska zračna luka također dospjela među prvih 100. Brojne zračne luke zabilježile su rekordno najprometniji siječanj, no neke su zaostale za prošlogodišnjim rezultatom, kao i onom iz predpandemijske 2019. Beograd, Priština, Zagreb, Skoplje, Podgorica, Sarajevo, Ohrid, Zadar i Kraljevo bilježe rekordne brojke. Naime, skopska zračna luka zabilježila je skok od 50,5% u odnosu na prošlu godinu, kao i 50,9% u odnosu na pretpandemijsku 2019. S druge strane, Split, Niš, Banja Luka, Tuzla i Osijek primili su manje putnika nego u siječnju prošle godine. Iako su dubrovačke brojke poboljšane u odnosu na 2023. godinu, još uvijek su pale za preko 40% u odnosu na 2019. godinu, piše Ex-Yu Aviation News.

Tijekom siječnja beogradska zračna luka bila je 65. najprometnija na kontinentu, odmah iza Tirane, Napulja i Seville, ali ispred Sofije, Toulousea i Bristola. Priština se pozicionirala kao 97. najprometnija, iza Vilniusa i Tbilisija, a ispred Trondheima i Stavangera u Norveškoj. Zagreb je zauzeo 104. mjesto. Bio je iza Pise, Cagliarija i Wroclaw, ali ispred Hannovera i Skoplja, koje je samo zauzelo 106. mjesto. Glavni grad Makedonije nadmašio je Tromso u Norveškoj, London City i Tallin.

Tijekom prvog mjeseca ove godine makedonsko tržište bilo je drugo najbrže rastuće u Europi, povećavši ukupne brojke za 47,1 posto. Iza nje je samo Albanija s rastom od 51,2 posto. Nasuprot tome, tržište Bosne i Hercegovine zabilježilo je najveći međugodišnji pad u Europi, smanjivši se za 23,4%.

Većina europskih tržišta zabilježila je rast tijekom prvog mjeseca ove godine u odnosu na 2023. godinu. Osim Bosne i Hercegovine, izuzeci su Rusija, Moldavija, Švedska i Nizozemska. Olivier Jankovec, glavni direktor Međunarodnog vijeća zračnih luka za Europu, rekao je:

„Potražnja je općenito ostala otporna usprkos znatno povećanju cijena zračnih karata, iako je dinamika rasta usporila ili čak zastala na nekoliko tržišta. Ovo dodaje daljnja odstupanja na već dosta fragmentiranom tržištu zračnih luka, gdje geopolitika i strukturne promjene na tržištu zračnog prometa – uključujući primat potražnje za slobodno vrijeme i selektivnu ekspanziju niskotarifnih prijevoznika – oblikuju učinak prometa kao nikada prije”. Londonski Heathrow bio je najprometnija zračna luka u Europi u siječnju, sa 6.004.801 putnika, odmah ispred glavnog ulaza u Istanbul s 5.996.416 putnika. Slijede Pariz, Madrid, Amsterdam Frankfurt, Barcelona, Istanbul Sabiha Gokcen, Rim i München.

Najčitanije