13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Berbokova: Evropi prijete podijele zbog energije

Analena Berbok Foto: Kay Nietfeld/dpa

Berlin (dpa) – Evropi prijete podele zbog nestašice energenata koju je izazvao napad Rusije na Ukrajinu, izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock).

Energija je, naglasila je, stvarni problem koji bode oči, a koji se ignoriše. “To će biti centralno pitanje koje će nas narednih mijeseci staviti na teška iskušenja,” rekla je Berbokova na godišnjoj konferenciji njemačkih ambasadora u Berlinu.

Pitanje je “da li ćemo u Evropi zajedno i solidarno osigurati snabdevanje energijom za sve ljude, ili nećemo,” rekla je Berbokova.

Ona je kao primjer navela kompromis Evropske unije u sporu oko suspenzije izdavanja viza ruskim državljanima. Da EU po tom pitanju nije našla zajedničko riješenje, “ruski predsednik (Vladimir Putin) ne bi mogao uopšte da zamisli neki bolji poklon,” rekla je ministarka.

Zemlje EU su se prošle sedmice saglasile da suspenduju ugovor sa Rusijom o olakšanom izdavanju viza za putnike. Taj kompromis je, prema oceni Berbokove, omogućio da u Uniji oko pitanja viza ne dođe do podela između zapada i istoka.

“Moramo da budemo spremni na to da će aspekt razdora narednih meseci biti jedan od centralnih elemenata ruskog hibridnog vođenja rata.”

Ruski i drugi autoritarni režimi pokušavaju revizionistički da prošire svoju sferu uticaja, rekla je Berbokova, aludirajući i na Kinu. Te je laži potrebno raskrinkati, delom i “grubim jezikom.”

Kao primer je navela izraz “rat žitaricama,” koji češto koristi u kontekstu sada već ublažene ruske blokade žitarica spremnih za izvoz u ukrajinskim lukama.

“Slušati, objašnjavati, odmeravati – to je stil komunikacije za spoljnu politiku 21. vijeka,” rekla je Berbokova komentarišući društvene mreže poput Tvitera.

Ministarka je ambasadore ohrabrila da vode ofanzivniju komunikaciju u zemljama domaćinima. Čak i ako to sa suprotne strane izazove burne reakcije. “Nemojte da brinete zbog toga,” rekla je Berbokova diplomatama.

Ona je, međutim, istovremeno pozvala najviše nemačke diplomatske predstavnike da njihova spoljna politika sledi vrednosti i interese. Reč je o zauzimanju “jasnog stava” i to ne iz principa, nego kada se dovode u pitanje naša sloboda i naš sistem vrednosti,” rekla je Berbokova.

Izvor:dpa

Najčitanije