11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Berbokova: Švedska i Finska u NATO što prije

Analena Berbok) Foto: Kay Nietfeld/dpa

Njemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok (Annalena Baerbock) apelovala je na Tursku i Mađarsku da konačno podrže ulazak Švedske i Finske u NATO.

Na samitu NATO u Madridu, obje zemlje su se letos obavezale da neće stajati na putu učlanjenju dve skandinavske države u savez.

“I to sada treba i da se desi,” rekla je Berbokova u četvrtak posle sastanka sa novim švedskim kolegom Tobijasom Bilstromom (Tobias Billström) u Berlinu.

Berbokova je istakla da je Njemačka jedna od prvih zemalja koja je podržala zahtjev za članstvo Švedske i Finske. Od tada je vlada ohrabrivala druge zemlje NATO da učine isto, što je 28 od 30 članica i uradilo.

“Nećemo posustati u ovoj nameri,” rekla je Berbokova. Važno je, dodala je, da “do kraja godine, za bezbednost svih nas, zajedno ratifikujemo njihovo članstvo.”

Sastanak turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana i novog švedskog premijera Ulfa Kristersona (Kristersson) prošlog utorka u Ankari nije doneo pomak. Krajem novembra u Stokholmu treba da se održi novi švedsko-finsko-turski sastanak.

Turska optužuje Švedsku i Finsku da u Siriji podržavaju kurdsku Jedinicu za zaštitu naroda (JPG). Ankara JPG smatra izdankom zabranjene Radničke partije Kurdistana PKK i “terorističkom organizacijom.” Erdogan zahteva i izručenje navodnih “terorista.”

Bilstrom je naglasio da “Švedska marljivo radi na brzom i glatkom pristupanju u NATO, ali i da se zakonski i organizacioni kriterijumi moraju poštovati.”

Kristersonova poseta Ankari pokazala je “da još ima mnogo prostora za dijalog,” koji se mora voditi na najvišem nivou. Bilstrom kao novi ministar spoljnih poslova Švedske takođe namerava da otputuje u Ankaru.

Izvor:dpa

Najčitanije