9.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bućarski klub „Palma“ – Više od igre – 50 godina od osnivanja – pogledajte dokumentarni film

“Bulo je bačeno davne 1972. godine i jos uvijek nije udarilo o špondu“


Povodom 50 godina od osnivanja Bućarskog kluba „Palma“ iz Donje Lastve,  u Muzeju i galeriji Tivat u četvrtak je otvorena multimedijalnu izložba koja svjedoči o bogatoj istoriji i uspjesima kluba i njegovih članova.

Na prizemlju galerijskog prostora izloženo je četrdesetak fotografija, dio pehara i medalja, dio arhivske dokumentacije o osnivanju kluba, i promovisana knjiga Bućarski klub „Palma“ – Više od igre. Premijerno je prikazan dokumentarni film o jubileju 50 godina kluba.

Direktorica JU Muzej i galerija Tivat, Danijela Đukić, istakla je da je po Programu zaštite kulturnih dobara podržana identifikacija elemenata nematerijalne kulturne baštine na području Crne Gore, među 18 identifikovanih objekata sa područja Tivta našla se tradicionalna vještina bućanja.

Ispred BK „Palma“ prisutnima se obratio Zvonko Dubravčić, koji se zahvalio pojedincima koji su doprinjeli da se ovaj projekat realizuje kao i sponzorima.

50 godina BK Palma

„Kao rezultat zajeničkog angažovanja ljubitelja bućanja, naših sponzora, odnosno ljudi koji su prepoznali značaj ovog sporta i očuvanja kulturne tradicije Tivta i Tivćana nastala je ova monografija Bućarski klub „Palma“ – Više od igre, kao i dokumentarini filim i ove predivne fotografije koje nas okružuju.

Stranice Monografije pričaju predivnu priču, priču o rađanju i životu amaterskog sportskog kluba, ali to nije samo priča o bucarskom klubu Palma, to je priča o načinu života starsojedilaca našega grada, priča o tome kako se ljubav prema sportu, ali i prema prijateljima, komšijama i ljudima prenosi sa oca na  sina   sa đeda  na unuka. Zato sam siguran da ćete uživati listajući  stranice  ove monografije.

Što bi jedan moj kolega rekao bulo je bačeno davne 1972. godine i jos uvijek nije udarilo o špondu“ – poručio je Dubravčić.

Predsjednik kluba Niko I. Stjepčević poručio je da je klub u godini velikog jubileja, uspijo ostvariti i najbolje rezultate u povjesti.

„Mislim da ništa nije slučajno, tako imamo svjetskog omladinskog prvaka, naši igrači su samo sa dva svjetska prvenstva prije nekoliko dana donjeli pet medalja, osvojili smo Olimpijadu, šampioni smo Crne Gore a u Ligi šampiona smo došli među osam ekipa, i još mnogo toga na brojnim turnirima.

Želim vam kazati da kada jedan amaterski sportski klub postoji pedeset godina u kontinuitetu, postavlja se pitanje što ga je učinilo trajnim i uspješnim sve te protekle godine. Entuzijazam je na početku prisutan u svim klubovima, ali nije uslov da bi oni opstali i godinama povećavali broj članova, a u slučaju bućarskog kluba „Palma“, članstvo se prenosilo čak i kao porodična titula.

BK Palma proslava 50 godina

Pored bogatog istorijata kluba koji je i u najtežim godinama ratnih previranja uspio da istraje, očigledno je da ga održavaju uvijek živi takmičarski duh, strast za igrom i druženjem. Mnogi su se igrači zaklinjali da će osvojiti titulu „za inat“ i igrali „kao da se igra u sto hiljada eura“.

Moramo se prisjetiti da je naše igralište nastalo dobrovoljnim radom članova entuzijasta i ulaganjem svojih sredstava, naših predaka i hvala im što su imali viziju.

50 godina BK Palma

Na poznatom zogu koji gleda na lastovsku rivu i palme, i do današnjih dana, okupljaju se igrači i gledaoci od najmlađih do najstarijih uzrasta. Malo koji unuk koji je gledao svoga djeda, ili sin oca, nije poželio da odmjeri svoje snage sa protivnicima iz drugih klubova, a neki su postali i olimpijski prvaci i nosioci medalja i priznanja, o čemu svjedoče brojne fotografije koje se mogu naći na stranicama koje su ispred vas. Svako od njih će reći da mu je čast i zadovoljstvo da bude dio ekipe koja okuplja i uveseljava Lastovljane i sve ljubitelje ovog sporta, a pogotovo ako je uspio da proslavi ime BK „Palma“ izvan granica Crne Gore.

Kada se pogledaju svi arhivski dokumenti i saberu sjećanja nekadašnjih i sadašnjih članova kluba „Palma“, postaje jasnije zašto je ova igra „više od igre“, spoj dobrih namjera, tradicije i takmičarskog duha koji se prenosi decenijama“ – kazao je Stjepčević.

Izložbu je otvorio presjednik Opštine Tivat Željko Komnenović, koji je čestitao jubilej članovima kluba, a posebno se zahvalio Graciji Stjepčeviću svjetskom omladinskom prvaku, koji je sa dva posljednja prvenstva donio Crnoj Gori i klubu pet medalja.

“Bućanje u Tivtu je zaista više od igre, više od sporta i jednako životu onom mediteranskom, tivatskom… Ovih dana u ovim vitrinama naći će se i novi tivatski bućarski suvenir koji će Opština Tivat predstaviti” – kazao je Komnenović.

50 godina BK Palma

Pogledajte dokumentarac 

Premijerno je prikazan Dokumentarni film o klubu autora Radoja Milića, Nikole Dončića i Miroslava Marušića u produkciji Kotor TV i Boka News-a izazvalo je posebnu pažnju brojnih posjetilaca, članova i igrača kluba. Pogledajte film…

Najčitanije