22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Besplatan ulaz u nacionalne parkove Crne Gore povodom Dana nezavisnosti

NP Lovćen

Povodom Dana nezavisnosti Javno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore obavještava javnost da će ulaz u Nacionalne parkove Durmitor, Biogradsku goru, Skadarsko jezero, Lovćen i Prokletije biti besplatan 21. maja.

Ovo je prilika za sve građane da dane praznika provedu u prirodi, uživajući u aktivnostima kao što su kajakarenje, vožnja čamaca, pješačenje, rafting, planinarenje, biciklizam…

NP Biogradska gora

Interesovanje za boravak u zaštićenim područjima iz godine u godinu raste, pa je od početka godine do 12. maja nacionalne parkove posjetilo je skoro 85 hiljada turista, što je za 28 odsto više nego prošle godine.

Preduzeće je u ovom periodu ostvarilo prihod od prodaje ulaznica koji je za oko 65% veći u poređenju sa istim periodom 2023. godine.

NP Skadarsko jezero

“Podaci koje imamo sa terena pokazuju rast broja posjeta, a samim tim i prihoda od prodaje ulaznica što smatram da je rezultat odgovornog poslovanja preduzeća. Sve aktivnosti koje smo u prethodnom periodu preduzeli dovele su upravo do stabilizacije finansija preduzeća. Statistika nas ohrabruje i već sada možemo govoriti da će pozitivni trendovi iz 2023. biti nastavljeni i ove godine”, kazao je direktor JPNPCG Vladimir Martinović.

On je dodao da je veliko zalaganje i rad svih zaposlenih u parkovima i Upravi doprinijelo pozitivnim rezultatima i rekordima koje je ovo preduzeće premašilo prošle godine, te da očekuje da će i 2024. biti još jedna uspješna poslovna godina.

Nacionalni park Prokletije

“Naš primarni zadatak je očuvanje prirode što je i prioritet rada Uprave i parkova. Prethodnih dana preduzeli smo aktivnosti koje se tiču obavještavanja javnosti o štetnosti korišćenja kvadova, kros motora i dronova u nacionalnim parkovima, a u saradnji sa drugim nadležnim organima preduzećemo sve aktivnosti kako bi iste i spriječili. Završen je i ribolovni zabran u NP Skadarsko jezero. Uložili smo velike napore u borbi protiv krivolova i rezultati su više nego vidljivi na samom terenu, a posebno nas raduje podrška koju dobijamo od savjesnih privrednih i sportskih ribolovaca. Intenzivno radimo na zaštiti šuma od potkornjaka i u narednom periodu intenziviraćemo aktivnosti na rješavanju ovog problema. Takođe, moram istaći da su društveno odgovorne kompanije i NVO sektor prepoznale naš rad i rezultate, pa se možemo pohvaliti da smo u prethodnom periodu ostvarili saradnje koje za cilj imaju zaštitu prirodnih dobara parkova, ali i promociju. Među našim partnerima su Crnogorski Telekom, Crnogorska komercijalna banka, Turska Agencija za međunarodnu saradnju i koordinaciju- TIKA, Eko Fond, Grawe osiguranje,ali i mnogi drugi koji su kroz svoje aktivnosti ukazali na značaj zaštite nacionalnih parkova i promociju najvrijednijih područja naše zemlje”, kazao je Martinović.

U susret preznicima podsjećamo građane na povoljnosti koje mogu ostvariti kupovinom Godišnje ulaznice za svih pet nacionalnih parkova. Uz ovu ulaznicu koju na naplatnim punktovima i online možete kupiti po cijeni od 13,50 eura dobijate mogućnost da neograničen broj puta tokom 2024. godine posjetite Durmitor, Biogradsku goru, Prokletije, Skadarsko jezero i Lovćen. Takođe, obavještavamo javnost da akcija Cashbak u iznosu od 50 odsto koja je pokrenuta u saradnji sa CKB bankom još traje. Ova akcija odnosi se na prvih 2000 prodatih ulaznica koje će uz plaćanje CKB Visa karticama biti dostupne građanima po cijeni od 6.75 eura na našem sajtu www.nparkovi.me.

Najčitanije