13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Država se pravi luda, građani sumnjaju na mutne radnje

Tivat uvala Brdišta- foto screnshoot Beautiful Montenegro

Šest betonskih plutajućih priveznih pontona koji su prije skoro tri mjeseca  donešeni i bespravno postavljeni u uvali Brdišta kod Ostrva cvijeća u Tivatskom zalivu, i dalje se nalaze na tom mjestu, iako je istekao rok koji je Inspekcija sigurnosti plovidbe dala njihovom vlasniku da ih ukloni.

Mještani obližnjeg naselja Brdišta koji su se od početka pobunili zbog nečije namjere da ovdje, mimo važećeg Programa privremenih objekata u zoni morskog dobra i mimo planske dokumentacije, postavi novu malu marinu, danas su se obratili novinarima, tražeći da se u djelo sprovede riješenje o uklanjanuju bespravno postavljenih pontona i uvala Brdišta koja je zvog istorijskih događaja, u narodu poznata i kao Vala Zagreb, dovede u pređašnje stanje.

Prema ranijem nalazu Inspekcije sigurnosti plovidbe, šest velikih betonskih plutajućih priveznih pontona ukupne dužine oko 100 metara prije skoro tri mjjeseca u uvalu Brdišta kod Tivta dopremio je izvjesni Ilija Stanković. Radnici i ronioci koje je on angažovao su pontone bespravno vezali na poziciji u blizini koje postoji legalni manji privezni plutajući ponton čiji je zakupac komapnija „Montenegro Cruising“ iz Budve.

„Divlji“ pontoni postavljeni su bukvalno preko pozicije gdje je 17. aprila 1941. dignut u vazduh i potopljen razarač „Zagreb“ i gdje su poginuli narodni heroji Milan Spasič i Sergej Mašera, u neposrednoj blizini spomen obilježja na na taj istorijski događaj, a koje se nalazi na južnom dijelu obale uvale Brdišta.

Reagujući na prijavu građana, inspektor sigurnosti plobidbe iz Kotora Željko Lompar je tada izvršio inspkecijski nadzor, konstatovao da su pontoni postavljeni bez dozvole i bez odnova u važećoj plansoj i dokumentaciji Morskog Dobra koja se odnosi na privremene objekte, te njihovom vlansiku naložio da ih ukloni iz Vale Zagreb u roku od 60 dana. Hitno uklanjanje pontona tada je od Inspekcije sigurnosti plovidbe zatražilo i JP Morsko Dobro, ali ti plutajuči obekti ni do danas nisu odavde uklonjeni. To mještanem kako su rekli „Vijestima“,  navodi na sumnju da neko po svaku cijenu pokušava da u vremenu dok nova Vlada Crne Gore još nije potpuno preuzela sve poluge sistema vlasti, „progura“ još jednu novu privremenu marinu za jahte na obali Tivatskog zaliva, a koja će onda naknadno biti legalizovana.

Lompar je juče potvrdio da je rok koji je Inspekcija ostavila Stankoviću da ukloni pontone istekao. Stanković se nije žalio na to rješenje, te je ono postalo izvršno, ali je u međuvremenu po riječima Lompara, mejlom kontaktirao Inspekciju sigurnosti plovidbe  „sa molbom da se produži rok jer je subjekt nadzora  kazao da je samoinicijativno u izolacji zbog kontakta sa licem koje ima koronu“.

„Dat mu je rok od tri dana da shodno Zakonu o upravnom postupku dostavi rješenje o samoizolaciji i ukoliko ga ne dostavi do tada, Inspekcija će u periodu od sedam dana donijeti rješenje o odbijanju hzahteva za produženje roka“- istakao je Lompar ističući da je rješenje o uklanjaju pontona donijeto prije nešto više od dva mjeseca postalo izvršno.

„Divlji“ pontoni postavljeni su bukvalno preko pozicije gdje je 17.aprila 1941. dignut u vazduh i potopljen razarač „Zagreb“

Po njemu, Inspekcija sigurnosti plovidbe sada na rapsolaganju ima mjeru novčanog kažnjavanja vlasnika bespravnih pontona te davanja naloga Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore da ona, o trošku vlasnika, uklonu i bespravne plutajuće objekte iz obog dijela akvatirijuma Boke.

Inače, sredinom oktobra se dio ovih pontona, pod udarima jakog južnog vjetra, otkinuo sa sidara. Nošeni valovima i vjetrom, pontoni su se nekontrolisano kretali po južnom dijelu ove uvale i zaprijetili tamo vezanim malim barkama mještana Brda.

Građani su na brzinu morali da sklanjaju barke da ih mnogo veći i teži pontoni ne bi uništili prilikom eventualnog udara, a alarmirana je bila i Služba zaštite i spađavanja Opštine Tivat, kao i Inspekcija sigurnosti plovidbe. O svemu je obaviješteno i Morsko Dobro koje je nakon toga i javno pozvalo Inspkeciju sigurnosti plovidbe da pod hitno iz uvale Brdišta ukloni ove na divlje postavljene pontone.

Izvor:S.L.

Najčitanije