20 C
Kotor

Slušaj online radio

Betoniranjem puta od naselja Rujevo do Obalice iznad Zelenike otvoraju se vrata za razvoj zaboravljenog zaleđa…

Okončano je betoniranje kilometra makadamskog puta na potezu od naselja Rujevo do Obalice iznad Zelenike, vrijednosti skoro 55 hiljada eura. Sredstva za to obezbijedili su dijelom mještani, Opština Herceg Novi, Uprava javnih radova i Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja.

-Dogodilo se da su opštinski i republički organi radili zajedno sa mještanima i Mjesnom zajednicom, kao jedan tim i napravili smo mali podvig. Dobili smo put poslije toliko vremena. U poslednjih 20 godina smo se trudili da se ovo selo – jedino u Crnoj Gori koje nije imalo put, poveže putnom komunikacijom. Prva etapa je uspješno završena  i nadamo se da ćemo uskoro da nastavimo put do Obalice, poručio je predsjednik MZ Zelenika-Kuti Predrag Vujnović.

Mještanin Dejan Radonić pojasnio je da trasa do Rujeva iznosi 1 kilometar, te da je do Obalice ostalo još toliko.

-Na ovaj način uspjeli smo da oživimo ovaj kraj koji je nepravedno bio zapostavljen decenijama. Mi ovdje živimo godinama, održavamo imanje. Školovali smo se bez puta i radili. Sada je sve lakše i nadamo se novim investicijama i da će se vratiti ljudi, a tu su kuće Maslana, Zorića, Kovačevića. Ove porodice nisu imale priliku da renoviraju svoje stare kuće i gazdinstva jer je nedostajao ovaj kilometar puta, istakao je Radonić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić istakao je da je ovo dobar primjer kako bi ubuduće trebalo rješavati i ostale infrastrukturne probleme u Opštini.

-Vaša upornost kao mještana Obalice i Rujeva je dovela do toga da imamo izbetoniran put do sela Rujevo, a mislim da možemo sljedeće godine završiti i tu etapu do Obalice.  Ovo je veliki potencijal  za razvoj etno turizma i poljoprivrede, za razvoj  stočarstva, kao i ostalih grana koje se odnose na poljoprivredu, poručio je predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić prilikom zajedničkog obilaska terena i uređene trase puta prema Rujevu.

Rujevo su juče posjetili i potpredsjednik Opštine Miloš Konjević i sekretarka za lokalnu samoupravu Vesna Samardžić.

Kako je kazao član Odbora za izgradnju puta Rujevo-Obalica i predstavnik sela Obalica Ranko Kišić, podsjetio je i da je Obalica nekada imala preko stotinu stanovnika, sa bratstvima Kišići, Vujnovići i Mitrovići, koji su se tu naselili oko 1690. godine. Sa zemljotresom 1979. godine, poslednji stanovnici napuštaju selo, da bi danas – 40 godina kasnije, opet postojala velika interesovanja za obnovu vjekovnih ognjišta, osnivanje farmi koza, sitne stoke i goveda.

Uređenjem trase do Obalice otvoriće se vrata za razvoj turističkih, bajkerskih, izviđačkih, avanturističkih, lovačkih i drugih vidova rekreacije, ali i povratku lokalnog stanovništva, uvjereni su mještani.

Najčitanije