16 C
Kotor

Slušaj online radio

Bezvremeni mediteranski sanjar: Svečano otvorena izložba akademika Voja Stanića

Izložba – Vojo Stanić

Povodom stotinu godina od rođenja akademika Voja Stanića u Galeriji CANU sinoć je otvorena izložba radova ovog velikog umjetnika. Mnogobrojne zvanice, među kojima su bili predsjednik Jakov Milatović i prva dama Milena Milatović, prisustvovali su svečanom otvaranju i izbliza doživjeli talenat i nevjerovatni svijet mašte “bezvremenog mediteranskog sanjara”.

Prisutnima se na samom početku obratio predsjednik CANU, akademik Dragan Vukčević, koji je istakao da su Stanićeve izložbe uvijek bile nesvakidašnji događaji u kulturi.

Predsjednik na otvaranju izložbe

“Ova izložba je, čini mi se, drugačija od ostalih jer njen povod je 100 godina od rođenja ovog doajena Crnogorske akademije nauka i umjetnosti. Akademik Stanić poput melanholičnog usamljenika dugo je provodio vrijeme zagledan u liniju dodira mora i neba. O tome nam je ostavio čudesne zapise, te slike su svojevrsni stihovi njegove pjesme života. Nastajala je ona u stvaralačkoj dokolici sa iskrenošću koja gledanje čini jasnim, sa umnošću koja čini da se gledano vidi, sa posvećenošću da se viđeno predstavi. Ta pjesma liči na najljepši cvijet iznikao na mediteranskoj grani kulture Crne Gore,” kazao je Vukčević.

Predsjednik i Ministrica kulture na otvaranju izložbe

Posebnu zahvalnost za doprinos ovoj jedinstvenoj izložbi Vukčević je uputio Ljiljani Zeković, istoričarki umjetnosti koja je kustos ove izložbe i Ani Matić, likovnoj urednici kataloga za ovu izložbu.

Izložbu je svečano otvorila ministarka kulture i medija Tamara Vujović, koja je istakla da smatra da jedinstvena postavka najreprezentativnijih djela promišljenog sadržajnog presjeka otvara prostor novog ugla sagledavanja Stanićevog djela koji ovu izložbu čini posebnim događajem u crnogorskom kulturnom životu.

Izložba – Vojo Stanić

“Kroz svoj izraz, Stanić ne samo da čuva bogatu baštinu Crne Gore, već je i promoviše svijetu. Njegova platna duboko prožeta crnogorskim duhom i identitetom postaju arhetipski prikazi bogate kulturne tradicije ovog kraja gdje umjetnost nije samo estetski izraz, već i važan alat u očuvanju istorije kulture. Njegova djela postaju ambasadori van granica Crne Gore, a istovremeno osnažuju osjećaj pripadnosti kod lokalnog stanovništva,” istakla je ministarka Vujović.

Izložba će za posjetioce biti otvorena do 20. maja 2024. godine , radnim danima od 09  do 15 sati, u Galeriji CANU.

Najčitanije