13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Biciklijada „Putovanje kroz istoriju – Ćirom kroz Herceg Novi“ 

Biciklijada 2022

Biciklijada Ćirovom trasom na relaciji Igalo-Zelenika održat će se u nedjelju 18.12.2022. god. sa  početkom u 10 sati na platou ispred Titove vile u Igalu.

Biciklijada je jedna od aktivnosti projekta „Cross-border Thematic Tourism Destination: Old Narrow Gauge Railway ĆIRO” (ĆIRO II), Interreg IPA Programa prekogranične suradnje Hrvatska-Bosna i Hercegovina -Crna Gora.

Organizator biciklijade je Triatlon klub Herceg Novi.

Dužina trase iznosi 7km sa minimalnim usponom i kao takva pogodna je za učešće svih biciklista neograničeno po pitanju starosti, kategorija, licenciranja sa ispravnim drumskim, gradskim ili brdskim biciklom.

Za prvih 50 učesnika obezbjeđeni su startni paketi.

Prijave i podjela paketa je od 9:00 h do 10:00 h u nedelju 18.12.2022.god. na platou ispred Titove vile u  Igalu, Obala Nikole Kovačevića.

Prijavljenim učesnicima omogućena je okrepa na startu i tokom biciklijade, vožnja uz pratnju vodiča sa  pauzama ispred stare željezničke stanice u gradskoj luci Škver kao i ispred vagona u Zelenici gdje će biti  organizovana multimedijalna prezentacija stare uskotračne željeznice kao i zakuska za sve prisutne.

Tokom trajanja biciklijade biće osigurana pratnja komunalne policije i hitne pomoći kao i službenog  fotografa.

Mole se svi budući učesnici da se ponašaju u skladu sa pravilima u saobraćaju.

Triatlon klub Herceg Novi i Agencija za izgradnju i razvoj Herceg Novog pozivaju sve zainteresovane da se priključe  ovom događanju koji je besplatan za sve učesnike. Za one koji nemaju svoje biciklo, Agencija je  obezbjedila 10 bicikala koje će se moći koristiti tokom biciklijade, a nabavljeni su kroz projekat. Potrebno se najaviti najkasnije do petka 10.12.2022.god. na telefon 069 088 662 kako bi se izvršila rezervacija  bicikla.

Glavni cilj projekta je jačanje i diverzifikacija turističke ponude Hercegovine, Dubrovačko-neretvanske županije i Bokokotorskog zaliva kroz razvoj zajedničke tematsko-turističke destinacije: Stare uskotračne željeznice ĆIRO.

Projekat ĆIRO II je proširio postojeću infrastrukturu biciklističke staze i stvorio nove turističke sadržaje

(pump track, mountain bike park, vidikovac, promo-video, mobilna aplikacija sa biciklističkim rutama kroz ove tri regije, obuka lokalnim pružaocima usluga da primjenjuju bike-friendly standarde i kontrolu kvaliteta u cikloturizmu.)

Ukupna vrijednost projekta za sve prekogranične partnere je 1.770.362,68 eura, a sredstvima Europske unije sufinansirano je 85 posto, odnosno 1.504.808,26 eura.

Sadržaj ovog saopštenja isključiva je odgovornost Agencije za izgradnju i razvoj Herceg Novog.

Projekat je kofinansiran sredstvima EFRR i IPA II fondova Evropske unije

Najčitanije