12 C
Kotor

Slušaj online radio

Biden u inauguracijskom govoru: Ovo je dan Amerike, ovo je naš historijski čas i moramo biti ujedinjeni

Biden

Novi predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Joe Biden u inauguracijskom govoru je istakao da je ovo dan Amerike i dan demokracije te je pozvao na jedinstvo nacije.

“Amerika je pokazala da je dorasla izazovu. Danas slavi pobjeda demokracije. Volja naroda je ispunjena. Naučili smo da je demokracija krhka, a danas je opstala”, kazao je Biden koji je danas položio zakletvu i postao 46. predsjednik SAD-a.

Najstariji predsjednik i drugi katolik na toj funkciji u historiji SAD-a Biden je u prvom obraćanju nakon prisege često naglašavao neophodnost jedinstva nacije za koje je kazao da je jedini način da SAD prevaziđe aktuelne izazove i poteškoće.

“Biću predsjednik svih Amerikanaca, borit ću se za one koji su me podržavali, kao i za one koji nisu“, poručio je Biden.

Biden se zahvalio prethodnim predsjednicima SAD-a i poručio da su SAD tokom stoljeća dosta napredovale, ali da je još mnogo toga što treba učiniti i da se SAD moraju oporaviti i ozdraviti.

“San o pravdi više neće biti odgađan. Porast političkog ekstremizma, bijele supremacije i domaćeg terorizma je nešto s čime se moramo suočiti i što moramo poraziti”, rekao je Biden.

Biden je naglasio da bez jedinstva nema mira i nacije, već samo haos.

“Ovo je naš historijski čas i moramo biti ujedinjeni. Krenimo ispočetka, slušajmo i poštujmo jedni druge”, kazao je Biden.

Biden – foto EPA

Istakao je i da je Amerika prvi put izabrala ženu potpredsjednicu.

“Nemojte mi reći da promjena nije moguća”, kazao je Biden.

Pomenuvši pandemiju COVID-19, Biden je kazao da je pred Amerikom možda i najtamnije razdoblje pandemije i da se nacija mora jedinstvena boriti protiv tog problema.

Biden je također poručio da će popraviti savezničke odnose i ponovo stvoriti bliske odnose sa svijetom.

Novoizabrani predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden položio je svečanu zakletvu i postao 46. predsjednik u historiji te zemlje. Na inauguraciji u Kongresu u Washingtonu zakletvu je položila i Kamala Harris koja je postala prva žena na funkciji potpredsjednika SAD-a.

Inauguracija se održavala uz maksimalne mjere sigurnosti u kompleksu američkog Kongresa u Washingtonu.

Inauguraciji je prisustvovao ograničen broj ljudi zbog pandemije COVID-19, a na ceremoniji je prisustvovalo oko hiljadu zvanica.

Na inauguraciji nije bilo odlazećeg američkog predsjednika Donalda Trumpa koji je iz Bijele kuće danas otputovao na Floridu, a bio je prisutan odlazeći potpredsjednik Mike Pence, kao i bivši američki predsjednici Barack Obama, George W. Bush i Bill Clinton, te brojne druge visoke zvanice.

Najčitanije