20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

BiH pristupa Međunarodnom vijeću za masline – IOC- International Olive Council

Maslina – foto Pixbay

Vijeće ministara BiH usvojilo je Informaciju Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa o pristupanju Bosne i Hercegovine Međunarodnom vijeću za masline (IOC- International Olive Council) sa sjedištem u Madridu.

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa dužno je nastaviti aktivnosti u pravcu pristupanja Bosne i Hercegovine Međunarodnom vijeću za masline.

Informacija sadrži aktivnosti koje su provedene nakon što je Vijeće ministara BiH ranije pokrenulo proceduru pristupanja IOC-u, s ciljem potpore daljnjem razvitku maslinarstva u BiH i zaštite potrošača u ovom području.

Bosna i Hercegovina će pristupanjem IOC-u prihvatiti standarde u ovoj oblasti uvrštene u regulativu Europske unije, što je značajno ne samo za članstva u EU-u već i za razvitak održivog i odgovornog maslinarstva u BiH.

Osim usklađivanja zakonodavstva s EU-om u ovoj oblasti, članstvo u IOC-u potiče ukidanje trgovinskih prepreka, intenziviranje tehničke suradnje na istraživačkim i razvojnim projektima u proizvodnji maslinovog i ulja od maslinovih komina te stolnih maslina. Također, promovira kontrolu kvalitete proizvoda, međunarodnu trgovinu te suzbijanje prijevarne prakse i krivotvorenje s ciljem zaštite potrošača.

Izvor:eKapija

Najčitanije