13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela – Adriatic 42 počinje koncesiju nekadašnjeg brodogradilišta

Dok Bijela / foto Vlada CG

Kompanija Adriatic 42, koju čini konzoricijum Adriatic Marinas – Porto Montenegro i DryDocks World Dubai, danas je započela obavljanje koncesione djelatnosti na lokcaiji nekadašnjeg brodogradilišta u Bijeloj, saopšteno je iz Vlade. Kako je napomenuto u informaciji koju je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici, kompanija koncesionu djelatnost započinje prije početka investicionog perioda, budući da radovi na okončanju remedijacije još uvijek nijesu završeni.

– Shodno odredbama ugovora, koncesionar je u obavezi da adaptira, rekonstruiše, izgradi, opremi i iskorišćava brodogradilišnu luku na koncesionom području u periodu od 30 godina, u skladu sa biznis i investicionim planom, kao i u skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata – navodi se u dokumentu objavljenom na sajtu Vlade.

Ugovorom je definisana i djelatnost izgradnje i opravki brodova, kao i djelatnost izgradnje, remonta i održavanja jahti i megajahti. Ukupni planirani iznos investicije u prve tri godine je 20 mil EUR.

– Ugovorom je predviđeno da investicioni period počinje da teče od dana predaje izvještaja eksperta kojim se potvrđuje da je koncesiono područje očišćeno od istorijskog zagađenja, kako bi koncesionar započeo realizaciju investicionog plana – objašnjeno je u dokumentu.

U informaciji se podsjeća da je ugovoreni datum završetka remedijacije bio 31. mart 2020, međutim, navedeni rok je promijenjen najprije na na 31. decembar 2021, a zatim na 31. decembar 2022. godine.

– Koncesionar, kompanija Adriatic 42 obratila se 6. jula Ministarstvu kapitalnih investicija obavještenjem o početku obavljanja koncesione djelatnosti u okviru koncesionog područja brodogradilišta Bijela. Kako su naveli, kompanija je prije početka investicionog perioda započela sa realizacijom investicionog plana, odnosno sa sprovođenjem prve faze bivšeg brodogradilišta Bijela – saopšteno je u informaciji.

Radovi u okviru prve faze podrazumijevaju rekonstrukciju i adaptacija postojećih objekata, zatim rekonstrukciju postojeće infrastrukture i postojećih marinskih objekata. U okviru prve faze planirana je i izgradnja gatova za trevel lift, pristupne rampe za plutajući dok i platoa za smještaj jati na suvom, uređenje postojećih zelenih površina, isporuka travel lifta, sa montažom i funkcionalnim probama, kao i isporuka plutajućeg doka uz njegovo stavljanje u funkciju.

– Adriatic 42 sve prethodno navedene aktivnosti sprovodi paralelno sa pribavljanjem neophodnih odobrenja i prateće dokumentacije, dok je početak koncesione djelatnosti planiran za 10. jul 2022. godine, budući da su radovi na fazi 1, koji su neophodni za stavljanje brodogradilišta u operativnu upotrebu, uveliko u toku i do početka obavljanja koncesione djelatnosti sve neophodne dozvole i odobrenja će biti pribavljene – navodi se u dokumentu.

Podsjetimo, u srijedu je saopšteno da kompanija Adriatic 42 planira da otvori prvu fazu centra za remont jahti i superjahti u Bijeloj do kraja ove godine. Kako je najavljeno, do kraja septembra će, biti uposleno više od 100 ljudi. U projekat je do sada uloženo oko 40 mil EUR.

U Bijelu je nedavno stigao i plutajući dok dugačak 180 metara i širok 37 metara, sa kapacitetom od 10.000 tona teretnih plovila, što mu omogućava da primi najveće svjetske jahte.

Najčitanije