13 C
Kotor

Slušaj online radio

Bijela – odlazi kontaminirana zemlja, opasna ulja i mazut

Bijela

Na tlu Brodogradilišta preostalo je još oko 40 hiljada tona otpada, odnosno kontaminirane zemlje, opasnih ulja i mazuta. Između 12. i 14 februara doći naredni brod, kada će biti i nastavljen utovar opasnih materijala.

– Nastavićemo sa odvozom kontaminiranog zemljišta. Nadam se da ćemo uspjeti sve da završimo do kraja juna, do kada smo i obezbjedili sredstva Svjetske banke, kazao je direktor Agencije za zaštitu životne sredine, Milan Gazdić.

Kako je ranije saopšteno iz Valga očekuje se dolazak još sedam ili osam brodova za izvoz preostalog opasnog otpada.

Projekat remedijacije u nekadašnjem Brodogradilištu Bijela počeo je sredinom 2018. godine a posao je povjeren francuskoj kompaniji Valgo. Sa posljednjim utovarom na Šenon river iz Bijele je izvezeno oko 68.000 tona grita.

Remedijacija tla dio je projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje“, koji realizuju Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i Ministarstvo finansija i socijalnog staranja iz kredita Međunarodne banke za obnovu i razvoj. Za sprovođenje je zadužena Agencija za zaštitu životne sredine.

Cilj projekta je konačna sanacija i remedijacija četiri  „crne ekološke tačke“ a pored Brodogradilišta to su, Rudnik „Šuplja stijena“, Termoelektrana Pljevlja (deponija pepela i šljake Maljevac) i Kombinat Aluminijuma Podgorica, kao i rješavanje pitanja tretmana opasnog otpada. Za posao u Bijeloj Svjetska banka je opredjelila 23 miliona eura.

Najčitanije