21 C
Kotor

Slušaj online radio

BIMCO i ICS najavljuju nedostatak oficirskog kadra u bliskoj budućnosti

Kapetani

Novi izvještaj BIMCO-a i ICS-a o radnoj snazi u pomorstvu upozorava da pomorska industrija mora značajno povećati nivo obuke i regrutovanja ako želi da izbjegne ozbiljan nedostatak oficirskog kadra do 2026. godine. S obzirom na sve veću potražnju za STCW sertifikovanim oficirima, predviđa se da će do 2026. godine biti potrebno dodatnih 89.510 oficira za upravljanje svjetskom trgovačkom flotom. Izvještaj procjenjuje da svjetska trgovačka flota trenutno broji 1,89 milion pomoraca koji plove na preko 74 000 brodova širom svijeta.

Pomenuti dokument pod nazivom Seafarer Workforce, nekadašnji Manpower Report, ima povjerenje brodskih operatera, agencija i vlada i osnovno je sredstvo upravljanja za sve koji imaju zadatak da razvijaju strategije regrutovanja i obuke, pružajući informacije o tržištu neophodne za planiranje budućnosti pomorske industrije.

Novi izvještaj takođe ističe trenutni manjak od 26.240 STCW sertifikovanih  oficira ukazujući na to da je potražnja za pomorcima u 2021. nadmašila ponudu.  Sa druge strane, u proteklih pet godina industrija postigla napredak u smanjenju postotka zamjene oficirskog kadra sa 8% na 6%, zadržavajući kvalifikovane pomorce. U poređenju sa procjenama iz izvještaja za 2015., prosječna starost pomoraca koji plove na rukovodećem i operativnom nivou se povećala.

Izvještaj se takođe fokusira na diverzifikaciju pomoraca, analizirajući niz podataka, uključujući starost, nacionalnost i pol. Najnovije statistike pokazuju da postoji pozitivan trend u rodnoj ravnoteži, sa procijenjenih 24.059 žena u pomorstvu, što predstavlja procentualno povećanje od 45,8% u poređenju sa izvještajem iz 2015. godine. Procjenjuje se da procenat žena oficira sa STCW sertifikatom čini 1,28% globalne radne snage u pomorstvu, pretežno u sektorima kruzera i putničkih trajekata.

Usljed pandemije COVID-19, pomorci su se našli na prvoj liniji globalnog odgovora i u teškim radnim uslovima koji uključuju neizvjesnost i poteškoće u pristupanju lukama,  snabdijevanju, smjeni posade, repatrijaciji itd.

U ovom kontekstu, organizacija IMO je pokrenula kampanju ‘Dan pomoraca 2020’ pozivajući vlade da priznaju pomorce kao žilu kucavicu pomorske industrije, smanje ograničenja prilikom putovanja i olakšaju smjenu posade.

U kampanji  pod nazivom ‘Fer budućnost za pomorce’ je sprovedena anketa o pitanjima koja su važna za pomorce i nakon pandemije, kao što su fer odnos prema pomorcima, fer uslovi rada (u skladu sa Međunarodnom konvencijom o radu na moru), obuka, sigurnost itd. Kampanja je dosegla  51 milion ljudi na Tviteru i hiljade na drugim društvenim mrežama. Ankete su prikupile ključne uvide o važnim temama koje su u vezi sa fer  budućnošću pomoraca. U okviru sprovedene ankete na pitanje ‘Da li smatrate da ste

dovoljno obučeni za suočavanje sa budućim izazovima u pomorstvu?’ 45% ispitanika je odgovorilo pozitivno dok je 42% ispitanika iskazalo potrebu za dodatnom obukom a 11% je smatralo da postojeće obuke ne mogu da održe korak s nastupajućim promjenama.  Takođe je 73% ispitanika odgovorilo da je pandemija Covid-19 promijenila budućnost pomorstva nagore.

Prema navodima ICS-a, da bi se zadržao pomorski kadar potrebno je analizirati i nastaviti redovno globalno praćenje radne snage kako bi se osiguralo da ponuda pomoraca sa STCW sertifikatom nastavi da ide u korak sa potražnjom. Od vitalne je važnosti da pomorska industrija aktivno promoviše karijeru u pomorstvu i unaprijedi obrazovanje i obuku pomoraca širom svijeta, što je posebno važno u periodu oporavka od posljedica pandemije.

 Priredili:

Dr sc. Jelena Stjepčević, menadžment u pomorstvu

mr Vladimir Stjepčević, dipl.ing. pomorstva

Najčitanije