15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Blago iz srca Orjena atrakcija za posjetioce

Orjen – Krš kao prirodni fenomen i atrakcij

Osim mora, Herceg Novi polaže pravo i na raskošnu ljepotu zaleđa koje, zahvaljujući Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena i Tustističkoj organizaciji grada, u sve većoj mjeri otkrivaju kako inostrani, tako i domaći gosti. Saša Kulinović iz Agencije kaže da je zaleđe postalo izuzetno primamljivo turistima zahvaljujući odlično osmišljenim izletničkim i pješačkim turama Agencije za razvoj i zaštitu Orjena. Svakog dana imaju određenu turu, a najveće interesovanje vlada za “Blago iz srca Orjena”, kaže Kulinović, inače planinski vodič i ultra trail maratonac. U ponudi su i “Panoramska tura Carev put”, “Tura do sela Žlijebi”, “Hercegnovski vremeplov” kao i “Staza zdravlja”.

– Ponudu Agencije prepoznali su hotelijeri, ali i rizort u okviru kojeg je One&only, gdje se najzahtjevnija klijentela sa Orjena vraća sa najljepšim utiscima upravo zato što ove ture nisu klasične i ne mogu ih nigdje drugo doživjeti.”Blago iz srca Orjena” primamljiva je zbog mnogo mističnih i realnih priča koje čuju tokom šetnje. Riječ je o srednje teškoj turi, pa oni koji krenu sa nama moraju imati osnovnu opremu i malo jaču obuću, sportske patike. Turu prati lijepa priča, koju smo slagali kao mozaik tokom tri godine, nadograđivali je, dodavali novo i slušali sugestije gostiju koji su vidjeli mnogo više i putovali – kazao je Kulinović.

Šetnju započinju kod Avanturističkog parka, prave pauzu na grebenu Tršnja kafu i čaj i nastavljaju kroz Ruišta gdje se ukazuje amfiteatar Subre, najljepši detalj primorskih Dinarida.

Orjen – boćanje

– Tu već adrenalin pitaju zar stvarno idu tamo konstatujući da je zid visok i slično. Potom stižemo do Žukovice gdje je stari katun, odnosno ljetnji stan. Tu mogu da čuju priču o starom bunaru rađenom u suhozidu kao i mnoge mitske i realne priče koje s pažnjom slušaju. I na kraju ulaze u jamu gdje je temperatura sigurno i do 15 stepeni niža nego napolju, gaze snijeg, pravimo koktele. Sve se slagalo vremenom, tura je puna detalja i nemoguće je više dopunjavati jedino produžavati – ističe Kulinović.

Grupe su svakodnevene, a termini rezervisani čak i za septembar.

Đođe Stanojlović, direktor Turističke organizacije Herceg Novog, kaže da u ponudi koriste sve blagodeti, poput mora i plaža, a dodatni akcenat daju planinskom turizmu.

– U saradnji sa Agencijom za razvoj i zaštitu Orjena pravimo kompleksne i sveobuhvatne strategije kako bismo kreirali kvalitetnu ponudu i privukli što više turista ovoj destinaciji – kazao je Stanojlović dodajući da sve veći broj turista i domaćih koriste blagodeti Orjena, što je u strateškom interesu i projektima razvoja Opštine.

Aktivni odmor i etno-sela

Tendencija je da se većina turista iz Zapadne Evrope opredjeljuje za boravak u zaleđu Herceg Novog.

– Ponuda planinskog turizma je u ekspanziji sa velikim brojem etno-sela. Aktivnostima u zaleđu mogu da se bave svi, od najmlađih do starijih posjetilaca. Konstantno se radi na upotpunjavanju određenih sadržaja, objedinjena je ponuda za aktivni turizam u zaleđu i prilagođena je starosnoj dobi i fizičkoj spremnosti posjetilaca. Strategija Herceg Novog odgovara i sloganu Turističke organizacije da je grad u kojem su moguće dva doživljaja – u jednom danu u pola sata do 45 minuta biti na planini i nakon toga se kupati u moru – kazao je Stanojlović.

Od biciklizma do avanturističkog parka na Vrbanju

Sadašnji uspjeh, objašnjava Kulinović, rezultat je timskog rada zaposlenih u Agenciji za razvoj i zaštitu Orjena, odgovornom pristupu organizaciji i razrađivanju pješačkih tura. Pri tom ne treba izostaviti da su sve radili sa dosta entuzijazma i ljubavi jer svi vole svoj posao.

– Ranije su se pojedinačno organizovale ture i određena dešavanja, a sada je to objedinjeno kroz programe Agencije. Točak se pokrenuo i u narednim godinama nema zaustavljanja, nadograđivaćemo postojeće i da će sve ovo prerasti u nešto veliko i značajno za grad i turizam u njemu. Samo još malo više sredstava, a već imamo jak brend. Svakako Orjen ne treba pretvoriti u komercijalnu planinu, već sačuvati postojeće i raditi u skladu sa prirodom – poručio je Kulinović.

U okviru programa na stranici Parka prirode Orjen moguće je odabrati i jedan od programa kao što su posmatranje životinja, biciklizam, planinsko trčanje, ili boravak u avanturističkom parku na Vrbanju.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije