17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Blokada graničnih prelaza ako se zatvori Bolnica Meljine, rok do 31. oktobra

Foto SO HN

U slučaju da do 31. oktobra ne bude riješeno pitanje PZU „Opšte bolnice Meljine“ – u stečaju i dođe do njenog zatvaranja, odbornici Skupštine opštine Herceg Novi i predstavnici izvršne vlasti, zajedno sa građanima, organizovaće proteste sa ciljem blokiranja graničnih prelaza na teritoriji opštine Herceg Novi, do ispunjenja zahtjeva, zaključak je koji su odbornici hercegnovskog parlamenta jednoglasno usvojili na 10. redovnoj sjednici.

Odbornici su, u skladu sa Informacijom o statusu Bolnice u Meljinama, usvojili i zaključak :

– Skupština opštine Herceg Novi poziva Vladu Crne Gore i resorna ministarstva da najkasnije do 31.10.2022. godine nađu rješenje kojim bi se omogućilo dalje funkcionisanje PZU „Opšta bolnica Meljine“ – u stečaju, te da se Bolnica hitno uvede u sistem javnog zdravstva.

Uz prethodni zaključak, hercegnovski lokalni parlament je predložio da se PZU „Opšta bolnica Meljine“ – u stečaju uzme u zakup od strane javnog zdravstvenog sistema radi obezbjeđivanja potrebnih bolničkih kapaciteta i poboljšanja kvaliteta zdravstvenih usluga.

Treći zaključak koji su odbornici jednoglasno usvojili odnosi se na apel Specijalnom državnom tužilaštvu i Višem sudu u Podgorici:

– Skupština opštine Herceg Novi upućuje apel Spcijalnom državnom tužilaštu i Višem sudu u Podgorici da hitno razmotri pitanje da li i dalje stoje razlozi za postojanje privremene mjere obezbjeđenja Kri-S.br. 4/09 od 09.09.2019. godine, jer egzistiranje te privremene mjere u pravnom poretku onemogućava funkcionisanje PZU „Opšta Bolnica Meljine“ – u stečaju i samim tim pružanje zdravstvene zaštite građanima.

Pored pomenutih stavova, zaključeno je da će Skupština opštine Herceg Novi na vanrednoj sjednici razmotriti i preduzimanje drugih mjera u cilju očuvanja Bolnice Meljine.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije