13.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bog je ljubav! Mi ovdje živimo u vjeri, nadi i ljubavi – to nas drži i to je naša snaga

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja, u petak je primio ministra vanjskih poslova RH Gordana Grlića Radmana. Nakon zvaničnog sastanaka, bili smo u prilici kratko razgovarati sa biskupom:

Kako je to brinuti o jednoj staroj autohtonoj zajednici kao što je Kotorska biskupija?

Mons. Ivan Štironja: Kada je u pitanju općenito katolički živalj, odnosno kršćanstvo, ne bi bilo dobro mjeriti ga po nekom broju. Sama činjenica da je prisutnost Crkve tu, svjedoči da je Crkva ustanova koja u ime Isusovo zaista želi poticati i navještati radost i nadu. Ako gledamo brojeve onda ćemo se možda i pomalo prestašiti. Želim pozvati javnost, naše drage prijatelje, braću i sestre širom svijeta, osobito u Hrvatskoj, i poručiti im da mi ovdje živimo u vjeri, nadi i ljubavi – to nas drži i to je naša snaga.

Možete li nam nešto reći o kulturnom značaju Bokeljskih Hrvata?

Mons. Ivan Štironja: Ako samo prođemo Bokom kao putnik, puno govori ono što vidimo, sa čime se susrećemo. Najvažniji je živi čovjek kojega susretnemo i koji svjedoči o hrvatskoj kulturi na ovim prostorima. Svaki kamen, svaka ova građevina govori o nama. Nalazimo se u Kotoru u kojem ima 19 katoličkih samostana, što znači da svi ovi zidovi govore o prisutnosti hrvatskog naroda i katoličkog življa na ovim prostorima.

Koji su najveći izazovi sa kojima se suočavaju Hrvati u Boki?

Mons. Ivan Štironja: Mislim da su izazovi konkretno vrijeme i stvarnost na koju se nailazi, tj. sama situacija. Nalazimo se u vremenu koje ima svoje bure i oluje, ali to ima i svako drugo. Ovdje se, možda, to posebno uočava, upravo radi toga što je čovjeku važno da osjeća jednu sigurnost koja se najčešće temelji na broju – ima nas dosta, ima nas puno. To se ne može reći, jer je činjenica da su Hrvati u malom broju. Možemo razgovarati o uzrocima, da li je to potres, protekli rat… u svakom slučaju, razloga je puno. Mislim da je vrlo važno reći da je obitelj polazište, broj djece. To je problem svih Hrvata širom svijeta, ovdje posebno.

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja – foto Boka News

Koji je vaš program kao biskupa?

Mons. Ivan Štironja: To pitanje sam mnogo puta dobio od novinara od proglašenja. Ja sam ga iznio u propovjedi na dan ustoličenja, ljubiti Boga svim srcem svojim, dušom svojom i bližnjega svoga kao sebe samoga.

To je program koji nema ni vjere, ni nacije, ni bilo kakvog mandata, niti bilo koju vremensku odrednicu. To je jednostavno vječni program koji bismo trebali svi provesti bez obzira radi li se o hrvatskom narodu, o nekoj drugoj naciji, vjeri.

Mislim da je to ljubav, konačno, to je moje geslo: Bog je ljubav. Želim to ovdje sa mojim svećenicima svjedočiti jer iz te ljubavi niče život, ne samo onaj zemaljski nego i onaj vječni.

Najčitanije