15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Bogat program proslave Dana opštine Kotor

sa pressa

U Galeriji solidarnosti u Kotoru u ponedjeljak je održana press konferencija na kojoj je predstavljen program obilježavanja 21. novembra – Dana opštine Kotor i 150 godina ustanka u Boki Kotorskoj.

Na pressici su govorili, Marina Dulović, sekretarka Sekretarijata za kulturu sport i društvene djelatnosti, ispred Stručne službe predsjednika Opštine Kotor Iva Mirošević i Slađana Mijanović, direktorica OJU Muzeji Kotor.

Sekretarka Dulović kazala je da se program obilježavanja 150 godina ustanka u Boki Kotorskoj sastoji iz tri segmenta.

“U petak, 8. novembra u 11 sati na Crkvicama na Krivošijama pred spomenikom ustanicima će biti polaganje vijenca. Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović obratiće se prisutnima.
Kao simbol obilježavanja 150 godina ustanka, pozvali smo 150 kotorskih osnovaca iz tri osnovne škole da prisustvuju edukativnom času, nakon kojeg ćemo im upriličiti tradicionalne sportske igre” – kaže Dulović.

Kako navodi, u muzičkom dijelu programa nastupiće Gradska muzika Kotor.

Istog dana u 19 sati u crkvi Svetog Pavla će biti predstavljena knjiga “Werk – Austrougarske tvrđave”, autora Radojice Pavićevića iz Herceg Novog. O knjizi će pored autora, govoriti prof. dr Boris Ilijanić sa Arhitektonskog fakulteta, te publicista i novinar Vlatko Simunović.

“Planiramo veliku naučnu konferenciju povodom obilježavanja 150 godina ustanka u Boki Kotorskoj koja je planirana za proljeće sljedeće godine” – navodi Dulović.

Ona je predstavila i program proslave Dana opštine Kotor i najavila izložbu Duška Večerine pod nazivom “Jadran nadahnuće” koju će otvoriti predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović.

“Tradicionalna izložba Kotorski vizuelni umjetnici, koju organizuje Gradska galerija Kotor/Kulturni centar Nikola Đurković, biće otvorena u srijedu, 20. novembra u 18 sati. Izložba Crnogorsko ćirilsko štamparstvo biće otvorena u Crkvi Svetog Pavla u subotu, 23. novembra 19 sati. Organizator je Matica Crnogorska. U četvrtak, 28. novembra od 19 sati u palati Grgurina biće otvorena izložba “Od Krka do Kotora”, u organizaciji Pomorskog muzeja Crne Gore Kotor” – navela je Dulović.

Ona je predstavila i muzički program proslave Dana opštine Kotor.

“Prvi iz tod dijela jeste koncert klape Sinj u subotu, 9. novembra od 19 sati u crkvi Svetog Duha. Kao gosti nastupiće dječja klapa Marineri, zatim ženske klape Maris i Belezza” – kaže Dulović.

U petak, 15. novembra u 19 sati u crkvi Svetog Duha biće upriličen koncert ženskih izvornih grupa: “Nikola Đurković” Kotor, “Mijat Mašković” Kolašin i “Primorkinje” Budva.

Dan opštine Kotor

“U ponedjeljak, 18. novembra u 19 sati biće upriličen koncert koji nosi simboličan naziv Poklon gradu, a nosioci tog programa su učenici ŠOSMO ,,Vida Matjan” iz Kotora.

Solistički koncert pijaniste Bojana Martinovića, Kotoranina, istaknutog muzičara i dekana Muzičke akademije održaće se u utorak, 26. novembra od 19 sati u crkvi Svetog Duha” – navodi Dulović, predstavljajući i književni program proslave Dana opštine Kotor.

“Gradska biblioteka i čitaonica Kotor organizuje promociju romana Andrea Nikolaidisa koji nosi naziv Mađarska rečenica u srijedu, 13. novembra od 19 sati u multimedijalnoj sali Kulturnog centra Nikola Đurković Kotor.

Promocija knjige Zemlja crnogorska autora Miša Draškovića biće upriličena u nedjelju, 17. novembra u 18 sati u Domu omladine Trojica, u okviru koje će biti i predstavljena izložba Slike mojih prijatelja” – objašnjava Dulović.

Prema njenim riječima, u organizaciji Gradske biblioteke i čitaonice Kotor u ponedjeljak, 18. novembra u 11 sati u kinu “Boka” biće upriličena promocija romana za djecu “Djevojčica Tara i čarobno drvo”, autora Žarka Vučinića.

“U okviru poetskog programa pjesnikinja iz Kotora Dubravka Jovanović će predstaviti poeziju koja simbolizuje grad Kotor. O njenoj poeziji će govoriti pjesnik Pavle Goranović. Ovo veče poezije pod nazivom ,,Kotor dišem” zakazano je za subotu, 23. novembra u 19 sati u crkvi Svetog Duha.

Fakultet za pomorstvo obilježava 60 godina svog postojanja. Oni će upriličiti izložbu fotografija i promociju filma autora Stevana Kordića i Zorana Radonjića pod nazivom Školski brod Jadran – plovidbe 2018. i 2019. – Malta, Grčka i Turska” u utorak, 19. novembra od 19 i 30 u palati Grgurina.

U srijedu, 20. novembra na Pomorskom fakultetu u Kotoru od 9 do 13 sati biće Dani nauke, a velika svečana akademija povodom obilježavanja 60 godina ove ustanove održaće se u utorak, 19. novembra u 12 sati u Velikoj sali Kulturnog centra Nikola Đurković, gdje će uručiti priznanja i zahvalnice zaslužnim ustanovama i pojedincima” – navodi Dulović.

Ona je predstavila i program pučkih svečanosti u okviru proslave Dana opštine Kotor.
Prema njenim riječima, u srijedu, 20. novembra od 19 sati na Pjaci od muzeja biće upriličeni programi Kotorska muzička škatula i Bokeški pjat. U muzičkom dijelu programa nastupiće sastavi Tetra i Tri kvarta.

“U subotu, 23. novembra od 11 sati imamo program koji nosi naziv Guštajmo naše – Made in Kotor, a nosilac programa je Sekretarijat za preduzetništvo Opštine Kotor. I treći program je Kotorska pašta. Radi se o radionici izrade kotorske pašte, degustaciji i zabavno-muzičkom programu koji će biti održan u petak, 29. novembra u 20 sati u TC Kamelija. Organizatori su MZ Stari grad i TC Kamelija” – ističe Dulović.

Kotor – Panorama foto Zoran Nikolić

Prema njenim riječima, interesantan program očekuje i učenike iz kotorskih škola.

U subotu, 16. novembra od 11 sati na stadionu FK “Bokelj” biće organizovan sportski dan košarke i fudbala za učenike osnovnih škola. Edukativni dan za učenike pod nazivom “Kotor kroz istoriju” biće održan u srijedu, 20. novembra od 9 i 30 na Trgu od oružja. Istog dana u 17 sati planirana je svečanost povodom proslave Dana OŠ “Veljko Drobnjaković” i Dana MZ Risan u ovoj osnovnoj školi.

“U okviru filmskog programa u utorak, 19. novembra u 18 sati u kinu Boka predstavićemo tri filma kotorskih autora – režisera: Vladimira Perovića, Dušana Vulekovića, Nemanje Studovića.
Vladimir Perović će predstaviti svoj film ,,Mir naše Gospe”. Film Dušana Vulekovića i Božidara Martinovića nosi naziv ,,Jugo”, a Nemanja Studović snimio je film pod nazivom ,,Zašto volim Kotor”.
Razgovor sa autorima će voditi Stevan Koprivica, dramski pisac”, kaže Dulović. Kako navodi, u okviru pozorišnog programa, u petak, 22. novembra u 20 sati u Velikoj sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” biće odigrana predstava “Balava”, u produkciji Beo Arta 2015 i Hartefakt fonda.

Za četvrtak, 21. novembar planirana je tradicionalna proslava Dana opštine Kotor.
U 8 sati Gradska muzika Kotor obilazi grad, u 8 i 30 u Sali Opštine Kotor biće upriličen prijem Gradske muzike, a u 9 i 30 Bokeljske mornarice. U 10 sati biće polaganje vijenca na spomenik palim borcima u Risnu. Svečani raport i predaja zastave Bokeljskoj mornarici ispred zgrade Opštine Kotor je u 11 i 15, a u 11 i 30 polaganje vijenca na spomenik palim borcima u Parku slobode.

U 12 sati Bokeljska mornarica će na Trgu od oružja otplesati tradicionalno kolo. U 11 sati u sali Kulturnog centra “Nikola Đurković” biće održana Svečana sjednica.
“Pripremili smo bogat program i što je najvažnije program koji ima svoj kvalitet” – zaklučuje Dulović.

Direktorica Mijanović je govorila o izložbi „Zbirka Večerina – Jadran nadahnuće” koja će biti upriličena večeras od 19 sati u Galeriji Solidarnosti.

Prema njenim riječima, izložba u organizaciji OJU Muzeji Kotor, u saradnji sa Opštinom Kotor, Generalnim Konzulatom Republike Hrvatske uz finansijsku podršku Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Republike Hrvatske,ima 84 djela u originalu od 45 autora, kako domaćih tako i stranih.

Najčitanije