24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Bogatim programom obilježeno 600 godina od potpisivanja paštrovsko-mletačkog sporazuma (1423-2023)

Foto Bauo

Završen je višednevni bogat program obilježavanja 600 godina od potpisivanja paštrovsko-mletačkog sporazuma (4. april 1423 – 4. april 2023), kojim su Paštrovići u istorijski nemirnom periodu (15. vijek) dobrovoljno postali dio Republike Svetog Marka (Venecije), gdje su ostali do njenog pada 1797. godine.

Lokalna paštrovska zajednica, okupljena oko nekoliko organizacija i udruženja, smatrala je obavezom kako prema svojim precima, tako i prema budućim pokoljenjima, da obilježi ovaj istorijski događaj, značajan ne samo za domaći kontekst.

Stoga su, ujedinjenim snagama, prigodan program osmislili Društvo za kulturni razvoj „Bauo“ (Petrovac na Moru), Udruženje Paštrovića (Petrovac na Moru), udruženje ZaDruga (Buljarica), Paštrovsko istorijsko društvo (Buljarica), Paštrovski almanah (Budva), Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića „Drobni pijesak“ u Beogradu i Fondacija „Bankada“ iz Svetog Stefana (u osnivanju).

Bogatim programom obilježeno 600 godina od potpisivanja paštrovsko-mletačkog sporazuma (1423-2023)
Foto Bauo

Program je bio koncipiran tako da traje tokom cijele sedmice za nama kroz tri ključna segmenta:

PREDSTAVLJANJE MONOGRAFIJE

U ponedjeljak, 3. aprila, u Svečanoj sali Filozofskog fakulteta Univerziteta Crne Gore u Nikšiću predstavljana je monografija dr Mirjane Blagojević „Pod okriljem Svetog Nikole i Svetog Vlaha: pomorsko pravo u Kotoru i Dubrovniku po odredbama njihovih statuta“ (Beograd: HERAedu; Petrovac na Moru: Društvo za kulturni razvoj „Bauo“, 2020). Tom prilikom su o knjizi govorili prof. dr Marijan Premović, prodekan Fakulteta, mr Dušan Medin, jedan od urednika monografije i predstavnik izdavača, kao i autorka, dr Mirjana Blagojević.

NAUČNI SIMPOZIJUM

Od utorka do četvrtka (4-6. april) u Spomen-domu „Reževići“ i hotelu „Palas“ u Petrovcu na Moru održan je trodnevni Međunarodni naučni simpozijum „Paštrovići & Venecija“ s učešćem preko 30 akademika, profesora, istraživača i kulturnih radnika iz Italije, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, koji su izložili svoje naučne referate na simpozijumu, te učestvovali u okruglom stolu “Paštrovići i Mlečani: šest vjekova kasnije (1423-2023)”.

Prvog dana simpozijuma (4. april), u programu svečanog otvaranja, prisutnima su se obratili i: mr Dušan Medin, izvršni direktor Društva za kulturni razvoj “Bauo” i predsjednik Organizacionog odbora, prof. dr Žika Bujuklić, predsjednik Programskog odbora, doc. dr Predrag Zenović, predsjednik Savjeta za kulturu Opštine Budva (koji je i otvorio simpozijum), zatim Dejan Vuković, v. d. generalnog direktora Direktorata za ekonomsku i kulturnu diplomatiju Ministarstva vanjskih poslova Crne Gore. NJ. E. ambasadorka Republike Italije u Crnoj Gori, gospođa Andreina Marsella, kao i NJ. E. ambasador Republike Austrije u Crnoj Gori, gospodin dr Karl Michael Müller. Konferansije programa bila je mr Milica Stanić Radonjić, a u muzičkom dijelu programa nastupio je Pavle Stanjević, gitara (klasa prof. Filipa Miladinovića, JU Škola za osnovno muzičko obrazovanje Budva). Predstavnici Ministarstva kulture i medija Crne Gore nijesu bili u prilici da lično dođu i obrate se, ali su uputili želje organizatoru i u česnicima za srećan i uspješan rad simpozijuma.

Najčitanije