21 C
Kotor

Slušaj online radio

Kineski ratni brodovi i avioni ostali oko Tajvana nakon završetka vježbi

Tajvan – foto EPA

Osam kineskih brodova ostalo je u utorak još uvijek ploviti u vodama oko Tajvana, a registrirano je i dvadesetak kineskih zrakoplova, objavilo je ministarstvo obrane otočne države, nakon što su završile trodnevne kineske vojne vježbe.

Kineski ratni brodovi i avioni još uvijek su oko Tajvana u utorak, izvijestio je Taipei, dan nakon što je Peking objavio kraj svojih velikih vojnih manevara.

Kina je jutros mobilizirala “vojne zrakoplove i prešla središnju liniju sa sjevera, središta i juga”, izvijestilo je tajvansko ministarstvo obrane, misleći na neslužbenu granicu koja odvaja kopnenu Kinu od Tajvana.

Ministarstvo je objavilo da je izbrojalo devet kineskih ratnih brodova i 26 zrakoplova oko otoka. Plovila su otkrivena oko 11 sati po lokalnom vremenu, dodalo je.

Tajvanski parlament je u utorak pozvao kineske vlasti da odmah prestanu sa zastrašivanjem Tajvana.

Međunarodnu zajednicu je pozvao da zajednički osudi Kinu.

Peking je u subotu pokrenuo vojne vježbe oko Tajvana u trajanju od tri dana, tijekom kojih su se odvijale simulacije ciljanih napada i vježba okruživanja otoka koji ima autonomnu upravu, no na koji Kina polaže pravo.

Vježbe su predstavljale odgovor na susret tajvanske predsjednice Tsai Ing-wen s predsjednikom američkog Zastupničkog doma Kevinom McCarthyjem prošlog tjedna u Kaliforniji.

Tsai je u međuvremenu oštro kritizirala Kinu jer koristi njen posjet Sjedinjenim Američkim Državama kao opravdanje za vojne vježbe.

“Ovo nije odgovoran stav jedne velesile u regiji”, rekla je u videosnimci objavljenoj u utorak.

Zahvalila je pripadnicima tajvanskih oružanih snaga i obalne straže što su usred napetosti ostali mirni.

Izvor:Hina

Najčitanije