15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka i more  kao inspiracija  za izradu suvenira

Izrada suvenira

Članice NVO Mare Mare u okviru projekta Stari zanati čuvari kulturne baštine,  koristeći tehnike starih zanata izrađuju zanimljive i maštovite suvenire koje asociraju na more, Herceg Novi i Boku. Bajkovite ribe kao da su izašle iz Diznijevih crtanih filmova, koloritne torbe i vrećice koje mogu imati različite namjene, ali I one punjene lavandom, bookmarkeri, futrole za naočare, … dio su domišljate kolekcije suvenira koje već drugi mjesec izrađuju kreativne učesnice radionica.

Sam materijal,izgled i fizičke karakteristike suvenira na neki način su sublimat podneblja koje prezentuje i predstavlja odraz tradicije, kulture, istorijske i materijalne baštine Boke i Crne Gore.

Učesnica radionice Stanka Radošević kaže da do sada nikada nije izrađivala suvenire i da joj je zato izazovno da na “zadate” teme i po unaprijed datim šemama pravi poetične ribe različitih boja sa repnim perajima neobičnih boja. Krojila je i šila torbe i vrećice, heklala aplikacije, ali i vezla motive na bookmarkerima. “ Za mene je ovo veliko iskustvo, jer mi sve vrste ručnog rada predstavljaju zadovoljstvo i inspiraciju”,  ističe Stanka.

“Bilo je mnogo ideja, a malo vremena, pa nismo mogle realizovati sve što nas je interesovalo, zato smo suzile naš izbor”, kaže voditeljica radionica Irena Čolović ističući da im je osnovna, ali ne i jedina ideja vodilja bilo more i primorski motivi. “Predmete koje smo izradile u dosadašnjim radionicama koristeći tehnike veza, šivenja i heklanja, sada uklapamo , kombinujemo i nadograđujemo  kako bi dobile dopadljiv suvenir”, objašnjava Čolović.

Suvenire izrađene u okviru projekta Stari zanati čuvari kulturne baštine, publika će moći da vidi na izložbi koja će biti organizovana polovinom marta.

Projekat „Stari zanati čuvari kulturne baštine” implementira se u sklopu Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD)2, koji finansira Evropska unija, a koji sprovodi Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). U Crnoj Gori ReLOaD2 realizuje se u partnerstvu sa 15 lokalnih samouprava, podijeljenih u pet klastera među kojima je „Coastal Mates” koji čine opštine Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva.

Kontakt osoba Dubravka Raičević  maremare541@gmail.com

Najčitanije