9.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru predstavljena monografija i dokumentarni film o svjetionicima u Hrvatskoj

U Pomorskom muzeju Crne Gore u Kotoru u petak je predstavljena monografija „Legende svjetla“ profesora Jurice Gašpara, posvećena svjetionicima na hrvatskoj obali Jadrana, a režiju istoimenog dokumentarnog filma potpisuje Igor Goić.

Riječ je o projektu hrvatske Udruge prijatelja Mediterana „Lux Mediterraneum“.

Članovi udruge jedrilicom su obilazili svjetionike na hrvatskoj obali Jadrana kako bi napravili foto, video i dokumentarističku priču o ukupno 48 reprezentativnih objekata, svjetionika, koje je Austro-Ugarska sagradila u 19. stoljeću.

„Mi smo ovaj projekat realizirali godinama, neki bi rekli i presporo, ali projekt je bio zahtjevan. Ovu večer posvetili smo našem mentoru i prijatelju profesoru, povjesničaru pomorstva, Mithadu Kozličiću, izuzetnom poznavaocu jadranskih svjetionika, koji nas je rano napustio i nije dočekao da projekt završimo“, rekao je autor monografije Jurica Gašpar.

Legende svjetla u Kotorua

„Da bi Austro-Ugarska napravila svjetionike, napravila je tehnološke pripreme infrastrukture da bi se izgradnja mogla realizirati, a to znači ceste, lukobrane, kamenolome, brodove i na kraju svjetionike”, rekao je predsjednik udruge Gordan Smadilo.

Objasnio je da je druga fascinacija plovni put istočnom obalom Jadranskog mora kojim se plovi od antičkih vremena, a u suvremenije vrijeme svjetionici su trasirali taj put koji je priodnio razvoju civilizacije i integraciji naroda Sredozemlja, Europe i razvoju trgovačkih puteva.

“Posebni dio projekta je život svjetioničara na lanterni, koji ima jednu emotivnu dimenziju“, rekao je.

Legende svjetla u Kotorua

Svjetionici na Jadranu nisu samo dio hrvatske nego i evropske arhitektonske kulturne baštine, rekao je.

Autor filma Igor Gojić posebno je zahvalio Pomorskom muzeju u Kotoru koji je prepoznao projekt, još kada je bio u začetku 2015. godine kada je predstavljen kotorskoj publici.

Najčitanije