14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

„Boka Kotorska i Srbija“, nova knjiga Nikole Malovića

Boka Kotorska i Srbija

Iz do sada nepoznatog ugla, nova knjiga Nikole Malovića „Boka Kotorska i Srbija“, u izdanju beogradske Knjige komerc, dočarava nam boje, ukuse, mirise, ali i geopolitičke slike Mediterana.

Saznajemo koja su to baš sva mora i koje su sve zemlje bez mora. Čitamo da je prvi Srbin koji je oplovio svijet bio Bokelj, da je najveći poznavalac Magelanovog moreuza bio Bokelj, da je prvi pravoslavac – vitez Malteškog reda bio Bokelj, da se prvi srpski ratni brod zvao „Srbija“ i da je imao Bokelja za prvog kapetana…

Saznajemo kako je to živjeti na moru, kako je ljeti, kako je zimi, kako je Ivu Andriću bilo u Herceg Novom. Čitamo o ostrvima i rtovima, o čudesnom putu začina, jelovniku Bokeške kužine, o obalnom govoru punom romanizama, o tome kako starosjedeoci doživljavaju turiste.

Saznajemo da je mornarska majica najpoznatiji dezen na svijetu, da prvi slovenski papa potiče iz Boke, da se Boka ujedinila direktno sa Srbijom 1918. g, te da Crna Gora prema Boki gaji kolonijalnu svijest.

Na pitanje kako da čitaoci tumače naslov, autor kaže:
– Imati pogled na more u državnom smislu nije samo stvar simboličkog karaktera. Imati pogled na more pitanje je nacionalnog ponosa.

Knjiga se može naći u svim bolje opremljenim knjižarama.

/Gligo Bjelica/

Najčitanije