8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Boka Kotorska je za klape utočište, prirodno i duhovno…

Festival klapa Perast 2020. foto Boka News
Festival klapa Perast 2020. foto Boka News

Proteklog vikenda u Perstu je održan 19. Međunarodni festival klapa koji je organizovan u uslovima pandemije covid-19. Organizatori su istrajali u namjeri da se Festival klapa održi, uprkos svim problemima sa kojima su se susreli prilikom organizacije. Festival je održan pod uslovima koje su propisao NKT.

Sa organizatorima i učesnicima smo razgovarali o dojmovima i odluci da nastupe na Festivalu u specifičnim uslovima. Izvršni direktor festivala Mikan Kovačević, nije želio govoriti o problemima sa kojima se suočio prilikom organizacije, kazao je najbolje je da pitajte o ocjenama ljude koji su došli  kao gosti iz klapa i klapskog svijeta.

Prof. Jure Šaban – Stanić voditelj klape “Pokornik” iz Dugog Rata: Kada je krenuo plan oko dolaska na 19. MFK Perast gotovo konsenzualna je bila odluka da se ide na festival. Imali smo šest prijavljenih klapa iz Hrvatske ženskih i muških, žao mi je što zbog osobnih, zdravstvenih razloga i na koncu iz straha jedne histerije koja je u eteru koja je naša stvarnosti, nisu došle. U ovim okolnostima održati festival mislim da je veliki uspjeh, kako direktora festivala Milana Kovačevića, UO Festivala tako i umjetničkog direktora Jasminka Šetke koji je sve to stručno kordinirao.

Klapa Pokornik foto Boka News

Mislim da je MFK Perast veliko bogatstvo za Boku Kotorsku, koja je istovremeno utočište prirodno i duhovno za klape koje tu postoje i dolaze.

Boka je zaliv bogate kulture kontinuirane povjesti, kako glazbene tako i umjetničke i mislim da je za dobrobit svih klapa kako u Hrvatskoj tako i BiH da pohode ovaj festival jer je tu ključno sabiralište klapske glazbe u Crnoj Gori i klapa iz regiona.

Drago mi je da se Festival održao i nije bio samo reda radi održan, bilo je natjecateljskog naboja, novih skladbi i dovoljan broj klapa da se podijele nagrade, da klape pokažu na neki način šta mogu, kazao je za Boka News  Šaban – Stanić.

Klapa Krijanca pobjednici 19. MFKP – foto Boka News

Potpredsjednik muške klape „Krijanca“ sa Raba Sanjin Debelić: Prvi puta smo na festivalu i u Perastu. Dojmovi su fantastični, ne možemo vjerovati da se to nama dogodilo, da smo pobjednici. Veliko hvala našem voditelju Svetu Petroviću koji je jedan veliki klapski virtuoz kojeg klapski svijet jako dobro poznaje.

Obzirom na cijelu epidemiološku situaciju bili smo na granici doći ili ne. Uspjeli smo se organizirati uz puno muke jer neki od nas rade u bolnici i drugim ustanovama pa smo morali tražiti dozvole.

Prvi put smo u Boki, oduševljeni smo Kotorom i Perastom posebno kamenom i palačama, kazao je za naš portal Sanjin Debelić.

19. Festival klapa Perast 2020. foto Krsto Vulović

Zoja Đurović voditeljica klape Alata iz Podgorice: Velika je stvar što je ovaj Festival uspio održati kontinuitet. Činjenica je da klape nijesu dovoljno vježbale zbog aktuelne situacije, ali umjetnički nivo je zadržan. Mi smo mediteranska zemlja i nikako nebi bilo dobro da ovaj klapski zvuk nemamo u svom repertoaru, poručila je Đurović.

Klapa Cavtajke – pobjednice 19. MFK Perast 2020. foto Boka News

Voditelj ženske kape Cavtajke iz Cavtata Matija Novaković: Žao nam je što je došao relativno mali broj klapa, ali to ne umanjuje naš uspjeh. Prvi dojmovi su fantastični, organizacija i publika su bili sjani, kao i iznenađujuće dobar zvuk vaših meštara. Klape Cavtajke su prvi puta u Perastu i one su izuzetno zadovoljne i presretne osvojenim prvim mjesto. Cavtajke će u buduće biti redovne učesnice ovog sjajnog festivala.

19. Festival klapa Perast 2020. foto Krsto Vulović

Umjetnički direktor MFK Perast Jasminko Šetka: Organizirati festival u ovim uvjetima bio je pravi podvig i jako sam ponosan zbog toga. Veliko hvala domaćim klapama, koje žive i rade. Mi smo imali 40 klapa koje su se prijavile za ovaj 19. Festival ali je veliki dio odustao iz sasvim razumljivih razloga i onda smo došli u situaciju da domaće klape grade temelj festivala, vrlo čvrst i dobar   te koristim priliku da im se posebno zahvalim.

Što se tiče klapa Cavtajke iz Cavtata i Krijance sa Raba, Pokornik iz Dugog Rata čestitam na hrabrosti i sjajnoj pjesmi.

/M.M./

Najčitanije