16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

“Bokelji” ostavili neizbrisivi trag – Zelenika dobila spomen prostor u čast ansambla

U znak sjećanja na čuveni ansambl „Bokelji“ u Zelenici je sinoć postavljena klupa sjećanja i otvorena spomen ploča sa uklesanim imenima osam članova klape koja je pjesmom proslavila Herceg Novi, Boku Kotorsku.

Jedini živi član ansambla „Bokelji“ koji je osnovan daleke 1966. u Zelenici, profesor Lazar Seferović prisustvovao je otvaranju i zapjevao neke od najpoznatijih pjesama „Bokelja“ sa klapom Castel Nuovo.

– “Bokelji” su ostavili tragove i tri himne ljubiteljima Boke, ansmbla i ljubiteljima dobre pjesme.Za to su zaslužni moj brat Duško koji je pisao tekstove za pjesme “Ima jedan grad na moru”i “Zelenićke tihe vale”, kao i kompozitor Dragan Ralć za pjesmu “Opet je preda mnom Boka“, poručio je Seferović.

Sa otvaranja spomen ploče Bokelji

Na ideju da se na rivi u Zelenici obnovi klupa na kojoj su se prije 56 godine počeli okupljati članovi legendarnog ansambla Bokelji, te zasadi osam oleandera i postavi spomen ploča, došla je  Zeleničanka, Natalija Preočanin Samardžić. Željela je, kako kaže, da se sačuva uspomena na neprevaziđene vrijednosti i pjesme koje su postale simbol Zelenike, Herceg Novog i Boke.

Zelničanin Ilija Vuksanović je finansijski podržao realizaciju ovog neobičnog lokalnog, autentičnog dogačaja.

Ansambl je nastupao na Euroviziji i Interviziji. Za TV su snimili 19 samostalnih emisija i četiri TV serije. Snimili su tri long play-a i dvije singl ploče, te više audio kaseta i CD-a. Više puta priredili su koncerte Josipu Brozu Titu, a pjevali su i danskoj kraljici Margaret II.

„Bokelji“ su više puta učestvovali na Festivalu najboljih amatera Jugoslavije i Festivalu horova u Nišu, a ostvarili su i tri nastupa na Svjetskom turističkom sajmu u Berlinu. Ansambl je dobitnik Oktobarske nagrade Herceg Novog i brojnih drugih priznanja za njegovanje izvornog bokeškog i crnogorskog melosa, kao i za komponovane pjesme posvećene zavičaju, gradu Herceg Novom i mjestu Zelenici (Ima jedan grad na moru, Zeleničke tihe vale,…).

Najduže su nastupali u sastavu: Dragan Rakić (1.tenor, voditelj klape), Zdravko Vuksanović (2.tenor), Duško Seferović (2. tenor), Neđeljko Lučić (bariton), Mato Vučetić (bariton), Lazar Seferović (bas), Milivoj Perušković (bas), Stanko Macura (bas).

Uspomena na 35 godina uspješnog djelovanja Bokelja ostala je u zapisana u monografiji koju su braća Duško i Lazar Seferović izdali pod naslovom BOKEŠKA SAGA O ANSAMBLU BOKELJI.

Najčitanije