16.6 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeljska mornarica Kotor nije bila niti će biti uključena u promociju bilo koje političke partije

Bokeljska mornarica- foto Miro Marušić

Budući da su neke političke partije u Crnoj Gori u promocione svrhe koristile bokeljsku nošnju, pojavile su se interpretacije da je u tome učestvovala Bokeljska mornarica Kotor, iz te organizacije oglasili su se saopštenjem u kome poručuju:

“Bokeljska mornarica Kotor, najstarija postojeća pomorska organizacija na svijetu, zaštićeno nematerijalno dobro Crne Gore i kandidat za upis na Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a  gaji tradicije i vrijednosti koje su nastale tokom 1211 godina njene istorije i nije politička organizacija.

Njeni članovi su osobe  raznih uzrasta, profesija, etničke, vjerske i kulturne pripadnosti i političkih ubjeđenja. Njene aktivnosti i prava i dužnosti članova su precizno regulisani Statutom i Pravilnikom o odorama, činovima i nastupima i njeno rukovodstvo nije nikoga ovlastilo da u njenim odorama učestvuje u promociji bilo koje partije.  Mornarica  oblači prilikom nastupa bokeljsku nošnju, kako piše u Statutu iz 1873. i kasnijim statutima, a samo  se odora oficira razlikuje od nje. Osobe koje su obučene u bokeljsku nošnju i koje su učestovale u tim promocijama nijesu članovi Bokeljske mornarice.

Dakle, jasno je da Bokeljska mornarica Kotor nije bila niti će biti uključena u bilo kakvu promociju bilo koje političke partije” kaže se u reagovanju Admiralata i Upravniog odbora Bokeljske mornarice Kotor.

Najčitanije