27 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški Forum: Boka Kotorska. Regija!

Bbokeški Forum – foto Boka News

Vlade se mijenjaju, a Boka trpi… 42, 43, 44, one prije i one koje će biti poslije, ostavljaju iste problem, naročito vidljive uoči sezone. Loši  putevi, ljetnji kolaps u vožnji  jer nemamo zaobilaznicu, besomučna gradnja bez ikakvog plana, uništavanje  obale kao i otimanje novca koji kasnije dobijamo na kašičicu, izaziva sve veće  nezadovoljstvo gradjana Boke prema Podgorici. Jedini mogući izlaz je decentralizacija Crne Gore, podjela na regije, kaže se u saopštenju GO Bokeški Forum, koje potpisuje Martin Bilafer.

Bokeški  Forum je i nastao na toj ideji da bi se zaštitila kultura i priroda Boke.

Imamo 25 opština, prekomjerni broj zaposlenih da bi se osigurali glasovi na izborima.. Građani  sve to plaćaju, a pitanje je koliko to njih, opterećeni drugačijim stvarima i šovinističkim ludilom, želi to da vidi.

Bližom saradnjom  opština i regionalnom organizovanošću, ubrzao bi se razvoj i upravljalo bi se svojim resursima na svojoj teritoriji!

Što je veći  stepen decentralizacije to je država  razvijenija. Tako barem eksperti u razvijenim državama  objašnjavaju . Primjer su Španija , Italija, Njemačka, Švajcarska, Austrija, Norveška , Švedska  itd..

Protivnicima decentralizacije izgovor je, da će  se regije otcijepiti, pripojiti nekoj drugoj državi  a sve pod izgovorom zadržavanja  postojećeg  stanja: nerad i otimanje od primorskih opština .

Crna Gora nema plan razvoja, jasno je da idemo ka EU ali nemamo viziju razvoja države  za sledećih 20-30 godina. Poljoprivreda, stočarstvo . zdrave energije, sunce, vjetar, voda, zatim proizvodnja hrane i obezbjedjenje tržišta za naše  proizvode.

 Jednostavno je riješenje , samo treba raditi.. Ili ćemo  nastaviti sa uzimanjem kredita i krpiti rupe u budžetu. Umjesto da taj novac uložimo u proizvodnju iI na taj način  podignemo životni  standard. Regionalizacija može  samo dobro donijeti državi Crnoj Gori.

Jer, Crna Gora je naša država, Boka nam je dom, kaže se u saopštenju GO Bokeški Forum, koje potpisuje Martin Bilafer.

Najčitanije