8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Bokeški forum: Podrška inicijativi za legalizaciju kanabisa u Crnoj Gori

Bokeški forum

Bokeški forum dao je podršku inicijativi za legalizaciju kanabisa u Crnoj Gori.

“Nažalost, svako od nas zna barem jednu osobu koja je osim zdravstvenih problema imala i dodatne probleme jer je morala ilegalnim putem nabaviti kanabis. Sama ova činjenica bi mogla biti dovoljan razlog da se u Crnoj Gori odobri upotreba kanabisa u medicinske svrhe, znajući da je Evropski parlament u februaru 2019. usvojio rezoluciju o korišćenju kanabisa u svrhe medicinskog tretmana različitih bolesti”, saopštili su iz Bokeškog foruma.

Podsjećaju da zabrana kanabisa na ovim prostorima počinje 1964. godine, kada je u Službenom listu SFRJ objavljena “Uredba o ratifikaciji jedinstvene konvencije o opojnim drogama” u kojoj se pod izrazom “biljka kanabis” označava svaka biljka vrste “kanabis”, bez izuzetka.

“Zanemarila se činjenica da konoplja ili kanabis ima mnogo sorti od kojih mnoge nisu psihoaktivne, a mogu se koristiti u medicini i u raznim industrijskim granama (farmaceutska, tekstilna, naftna…)”, dodaju oni.

Iz Bokeškog foruma ističu da legalizacijom kanabisa u medicinske i industrijske svrhe benefiti su višestruki.

“Ljudi sa zdravstvenim problemima neće rizikovati da budu krivično gonjeni zbog nabavke lijeka; proizvodnja industrijske konoplje bi bila legalna i kontrolisana; dok bi oporezivanje prodaje pomoglo ekonomskom rastu države. Zbog svega navedenog, dajemo podršku inicijativi za legalizaciju kanabisa u Crnoj Gori”, zaključuju u saopštenju.

Najčitanije