26 C
Kotor

Slušaj online radio

Boki Kotorskoj je potrebna luka prvog iskrcaja ribe

Više decenijski problem neizgrađenih ribarskih  luka prvog iskrcaja ribe u Crnoj Gori, posebno je došao do izražaja prilikom zatvaranja poglavlja 13 o Ribarstvu tokom pregovora sa Evropskom unijom (EU).

Direktorica Direktorata za ribarstvo Crne Gore Katarina Burzanović kaže da država ne mora nužno da izgradi luku ali mora da obezbjedi uslove funkcionisanja prvog iskrcaja ribe.

Čak 88% anketiranih smatra da lokalne vlasti više žele da na pojedinim lokacijama vide turističke rizorte umjesto ribarskih luka, i da je to jedan od glavnih problema.

Predsjednik Udruženja profesionalnih ribara na moru Marko Kise smatra da je ribarstvo osnov pomorstva, a ribare u Crnoj Gori se ne tretira kao pomorce.

„Država taj problem ne riješava jer nas je zaboravila izdala i nije ih briga za ribarstvo. Mi godinama sumnjamo da se namjerno uništava profesionalno ribarstvo u Crnoj Gori, da bi jednog dana kada uđemo u EU država nekome prodala koncesije na komercijalni ribolov, a to je kočarenje i ribolov na plavu ribu“ – kaže Kise.

Najčitanije