16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Bolnica Meljine za liječenje postkovovid pacijenata

Bolnica Meljine – foto Pobjeda

U cilju rasterećenja i oslobađanja kapaciteta kovid bolnica, Opšta bolnica Meljine primaće postkovid pacijente koji nisu više infektivni ali zahtijevaju produženi bolnički tretman. Od petka je na liječenju pacijentkinja koja je premještena iz OB Cetinje, a po riječima izvršne direktorice Bolnice Meljine dr Olivere Elez očekuju u narednim danima još pacijenata iz cetinjske i kotorske bolnice.

-Od prije par dana izašli smo u susret Domu zdravlja HN čija je patronažna služba preopterećena te osam pacijenata prima propisanu terapiju u našoj kovid ambulanti. Pored toga nakon razgovora sa predstavnikom Ministarstva zdravlja dogovoreno je da se u cilju rasterećenja i oslobađanja kapaciteta kovid bolnica, postkovid pacijenti koji više nisu infektivni, a zahtijevaju produženi bolnički tretman premještaju u interno odjeljenje OB Meljine. Juče je već jedna pacijentkinja premještena iz OB Cetinje, a u ponedeljak očekujemo nakon razgovora sa OB Cetinje i Kotor da će biti još takvih pacijenata. Na ovaj način bi se oslobodila mjesta za prijem novih bolesnika, kazala je za RTHN dr Elez.

Bolnica Meljine i dalje funkcioniše u otežanim uslovima i sa nedostatkom kadra.

-U OB Meljine u proteklom mjesecu je ukupno 40 zaposlenih oboljelo od KOVID-19, više od polovine se vratilo na posao, ali dio njih je još na kućnom liječenju. Dva ljekara sa internog odjeljenja su još uvijek na liječenju. Trenutno na tom odeljenju radi četiri ljekara, a na hirurškom odjeljenju četiri hirurga.

-Dio srednjeg kadra je još uvijek u izolaciji, a pored toga ostajemo bez mlađeg medicinskog kadra jer odlaze u druge ustanove. Prošle nedelje smo ostali bez dva medicinska tehničara koji su primljeni u OB Nikšić. OB Meljine je u stalnom deficitu kadra te ovakvo odlivanje medicinskog kadra dodatno otežava funkcionisanje bolnice. Pokušali smo da damo do znanja nadležnima da preuzimanje kadra iz drugih bolnica nije konstruktivno rješenje u periodu epidemije, mada smo svjesni da zbog statusa bolnice nismo u mogućnosti za zadržimo kadar iz drugih opština, obrazložila je dr Elez.

U kovid ambulanti je tokom februara pregledano 113 pacijenata.

-Oni su klinički obrađeni, urađene laboratorijske analize , rtg pluća i određena im je terapija. Dio njih je primao terapiju u sklopu naše kovid ambulante, a dio preko ID DZ. U toku januara i februara imali smo 14 transporta u kovid bolnice ( Kotor, Bar, Nikšić..), kazala je dr Elez i navela da niko od hospitalizovanih pacijenata trenutno nije pozitivan na SARS-KOV-2.

Izvor:RTHN

Najčitanije