25 C
Kotor

Slušaj online radio

Borba za povraćaj hotela “Plaža Zelenika” duga 65 godina

Plaža Zelenika – foto S.K.

Sudskom procesu oko vlasništva nad hotelom ” Plaža Zelenika” izgrađenom daleke 1902. godine, između Opštine Centar Sarajevo i porodice Mađar, koja 65 godina traži povrat ovog objekta, otetog nacionalizacijom, ne nazire se kraj. Hotel je nacionalizovan 1948. godine, a Opština Herceg Novi ga je 1960. predala Opštini Centar Sarajevo i od tada je radio kao Dječje odmaralište. Presudom Vrhovnog suda 2018. godine, hotel “Plaža Zelenika” pripao je Opštini Centar Sarajevo, ali je uknjižba odbijena kroz upravne sporove i žalbe.Vukašin Šimrak, pravni zastupnik Opštine Centar Sarajevo, tvrdi da je stari hotel “Plaža” u Zelenici sa pripadajućim parkom i plažom stvarno i pravno vlasništvo Opštine Centar Sarajevo.

– Nakon Drugog svjetskog rata ta nepokretnost je nacionalizovana ranijim vlasnicima pa je Opština Herceg Novi postala nosilac prava korišćenja, odnosno nepokrtnost je postala društvena svojina sa pravom korišćenja Opštine Herceg Novi. Odlukom Okružnog suda u Titogradu određena je i plaćena naknada ranijim vlasnicima za nacionalizovanu nepokretnost. A 1960. godine Opština Herceg Novi je stečeno pravo prenijela Opštini Centar Sarajevo uz naknadu od 68 miliona tadašnjih dinara, oko deset miliona eura danas – rekao je Šimrak. Stečeno pravo Opština Centar Sarajevo je nesmetano koristila sve do devedesetih godina prošlog vijeka, kada je povratkom JNA iz Splita ta nepokretnost bez ikakvog akta oduzeta Opštini Sarajevo.

Šimrak navodi da Opština Centar Sarajevo od devedesetih godina nije koristila nepokretnost s obzirom na to da je država Crna Gora bila upisana kao nosilac prava svojine.

– Prije osam godina zakonski zastupnik Opštine Centar Sarajevo procesuirao je tužbu Osnovnom sudu u Herceg Novom koju su odbili i prvostepeni i drugostepeni sudovi. Međutim, Vrhovni sud Crne Gore je preinačio tužbu i Opštini Centar Sarjevo dosudio posjed i slobodno raspolaganje nepokretnosti. Bilo je neophodno ustati tužbom za utvrđivanje svojine koja je procesuirana tako da bi se Opština Centar Sarajevo upisala kao nosilac prava svojine, ali nakon podnošenja tužbe Opština Centar Sarajevo nije bila upoznata da se istovremeno vodi upravni postupak kod Komisije za povrat i obeštećenje u Baru. To saznanje im je dostavljeno tek prije nekoliko mjeseci kada je u tom parničnom postupku dostavljeno od strane punomoćnika ranijih vlasnika rješenje o povratu nepokretnosti. Takvo rješenje je donijeto na kriminalan način, jer je Opštini Centar Sarajevo, kao nosiocu prava, uskraćeno ustavno pravo učestvovanja u postupku – kaže Šimrak.

Ipak, Upravni sud Crne Gore je poništio sva ta rješenja i predmet vratio na ponovni postupak, tako da je u ovom trenutku tužba usmjerena na primarni svojinski zahtjev. Trenutno stanje u predmetu je da je izvršen uviđaj na licu mjesta, očekuju se nalazi mišljenja vještaka, nakon čega, s obzirom na eksplicitne materijalne dokaze treba očekivati do kraja godine da se postupak utvrđivanja svojine okonča u prvostepenom postupku nakon čega će vjerovatno uslijediti žalba od strane zastupnika države Višem sudu.

Opština Centar Sarajevo nema pravo potraživanja?

Regionalna komisija za povraćaj imovine iz Bara nedavno je dozvolila da se hotel Plaža u Zelenici djelimično vrati porodici Mađar. Presuda još nije pravosnažna, ali advokat Dragan Lepetić, punomoćnik Ćabe Mađara, inače i počasnog konzula Mađarske u Crnoj Gori, vjeruje da je ovo ipak veliki iskorak. Lepetić je istakao da Opština Centar Sarajevo nije imala pravo da potražuje ni imovinu, ni novac jer je sa Opštinom Herceg Novi imala samo Ugovor o korišćenju.

– Naprosto, državna imovina se nije mogla tada prenijeti, zato je i država Crna Gora uknjižena kao vlasnik – kazao je nedavnoĆaba Mađar, navodeći da je poslednja instanca sud u Strazburu.

Porodica Mađar ne gubi nadu

Sada je, kako kaže Lepetić, dozvoljen povraćaj imovine, ali djelimično.

– Moramo sačekati pravosnažnost presude. Na nivou teorijske ravni, postupak je počeo 2004. godine, po zakonu oduzetih imovinskih prava i obeštećenju. Dok je postupak vodila tadašnja prvostepena opštinska komisija za restituciju i obeštećenje, dva puta je presuđivala, dozvoljavala povraćaj imovine, a Ministarstvo finansija je svaki put ukidalo tu odluku. Do formiranja nove Regionalne komisije u Baru došlo je 2007. godine, kada ona je preuzela sve predmete o restituciji i obeštećenju.Paralelno sa postupkom restitucije išla je tužba opštine Centar Sarajevo protiv države Crne Gore, tzv. inidikaciona tužba. Taj spor je Opština Centar izgubila u svim stepenima, međutim, Vrhovni sud je preinačio presudu, u korist Opštine Centar Sarajevo – podsjeća Lepetić.

/Ksenija Matović/

Izvor:Dan

Najčitanije